Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

A tavalyi választási kampány előtt a progresszív-atlantista sajtó és politikai erőtér azzal vádolta a Smert és a HLAS-t, hogy kormányalakításuk esetén teljes mértékben Moszkva felé fordulnának, és még a NATO-ból való kilépés is szóba került. Ennek ellenére nem ez történt, sőt. Szlovákia támogatta a mainstream európai politikai döntéseit. Még a haderőfejlesztés terén sem történik egetverő változás. Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter most átszabná a megrendeléseket, amit az előző – atlantista – kormányoktól örökölt. A vitatott Viper helikopterek vásárlására is mehet a kukába.

 

Az aktuális információk szerint Kaliňák az izraeli Barak  légvédelmi rendszer helyett amerikai Patriot rendszert vásárolna inkább, és a Jaroslav Naď (Demokrati) volt védelmi miniszter által kieszközölt Viper helikopterek helyett pedig végül négy újabb F-16-os vadászgépet venne. Sőt, nem kizárt, hogy az amerikai Oshkosh  gyalogsági páncélosok második szállítása is meghiúsul  – az első már a gyártósoron van, így azt nem lehetett lemondani.

 

Kaliňákot az újabb F-16-osok vásárlása miatt bírálják, arra hivatkozva, hogy a III. Fico-kormány 2017-ben már megrendelt 14 darab új típusú F-16 Block 70/72 típusú vadászgépet, amelyekből pár darab már el is készült, és további négy darab megvásárlása nem jelent előrelépést. A megrendelt 14 gép egy repülőszázadot tesz ki, plusz négy darab másfél századot jelentene, tehát nincs meg a teljes kettő.

 

 hirdetes_810x300  

Az érvelés kissé erőltetett tűnik. Egyrészt, az előző kormányok idején Ukrajna ész nélküli támogatása miatt Szlovákia teljesen vadászgépek nélkül maradt, és nincs nagy hatótávolságú légvédelme sem. Jelenleg a cseh, a magyar és a lengyel vadászgépek őrzik a szlovák légteret. Másrészt, Kaliňák a szintén a kevésbé észszerűen kihasználható Viper helikpterek helyett rendelne plusz amerikai gépeket.

 

A 14 darab Viper helikoptert Jaroslav Naď egykori védelmi miniszter és Eduard Heger egykori kormányfő egyezték le az amerikaiakkal. Erre az ügyletre hivatkozva akarták megindokolni, hogy Szlovákia számára igenis előnyös az összes, 13 darab MiG-29-es vadászgépe átadása Ukrajnának – ami ráadásul alkotmánysértő módon történt. Naď akkor azt állította, hogy a közel egymilliárd eurós vásárlás Szlovákiának a MiG-ek átadása miatt csak 100 millió eurójába fog kerülni.

 

Később persze kiderült, hogy valójában több százmillió euró kell kipengetnie az adófizetőknek egy olyan helikopter-rajért, amire eredetileg a hadseregnek nem is volt szüksége. Ez ráadásul nem tartalmazza a Viperek viszonylag drága karbantartási költségét. Az egész ügylet így a sajtóban megjelent információk szerint karbantartással, vám- és adóköltségekkel együtt 700-800 millió euróba kerülne. A beszámított kompenzációkkal ez így is 400 millió eurót jelent, amit ténylegesen ki kell fizetnie az államnak. Ezek a számok minden egyes politikai nyilatkozattal újra vannak értelmezve attól függően, hogy kinek mi áll érdekében, tehát érdemes őket fenntartásokkal fogadni. A kiadások nagyságrendjéről azonban sokat elárulnak.

 

A F-16-osokkal viszont továbbra is van egy nagyon komoly probléma: Szlovákia továbbra is adós maradt saját légibázisai felújításával. Mivel az F-16-osok hajtóműve olyan, akár egy brutális porszívó, a kifutónak és a karbantartási logisztikának is precíznek kell lennie. (Megjegyezzük, ugyanez igaz akkor is, amikor az Ukrajnának átadandó F-16-osokról beszélnek, márpedig Ukrajnának egy olyan reptere sincs, ami alkalmas lenne a gépek fogadására.)

 

A légvédelmi rendszerek kérdése is elég összetett. Elvileg a szlovák légteret az olasz SAMP/T (Mamba) védi. Ezt a körülményt a liberlis sajtó szereti túlhangsúlyozni. A SAMP/T ugyanis inkább hadszíntéren elhelyezett komplexumok védelmére tervezték, hatótávolsága pedig erősen korlátozott (3 km felett repülő objektumok esetén 100 km, az alatt mindössze 50 kilométer, szemben az Ukrajnának adott Sz-300-as 200-300 kilométerével).

 

A szlovák állam úgy döntött, hogy 128 millió euró értékben izraeli Barak légvédelmi rendszert vásárol, a tender győztesét is már kihirdették. Ez a rendszer már közepes és nagy hatótávolságon is működik, ennek ellenére Kaliňák nagyobb ambíciókat jelentett be, és azokat lecserélné az amerikai-norvég NASAMS rendszerekre (kis- és közepes hatótávolságú), de szóba került a német Iris-T rendszer is.

 

A smeres védelmi miniszter legnagyobb húzása mégis a Patriot beszerzése lenne, amely az orosz Sz-400-asoknak megfelelő képességű, nagy hatótávolságú rendszer. Kaliňák állítása szerint igyekszik árkedvezményt kiharcolni az amerikaiknál. Nem véletlenül. Csak a rendszer maga rakéták nélkül 400 millió euróba kerül, a rakéták darabja pedig típustól függően 3-5 millió euróba kerülhet.

 

Vannak akik az izraeli rendelés mellett érvelnek, mondván, hogy az a rendszer rakétákkal együtt nagyon gyorsan Szlovákia rendelkezésre állhatna. Viszont az érem másik, hogy jelenleg Izrael háborúban áll, és a saját légvédelmi rendszereihez is külföldről, elsősorban az USA-ból küldenek neki utánpótlást. Az is igaz, hogy a Patriot rendszerekben is tekintélyes az utánrendelési sor, mivel az ukránok támogatása miatt a németek, hollandok, románok és spanyolok is az átadott egységek helyére rendeltek újat.

 

Megjegyezzük, hogy 2022-ben Szlovákia átadta saját Sz-300-as rendszerét, amiért cserébe Németország, Hollandia és az USA összesen négy Patriot rendszerrel biztosította a szlovák légteret. Aztán amikor 2022 őszén az oroszok csúcsra járatták az Ukrajna elleni légitámadásokat, a Szlovákiát védő egységeket fokozatosan kivonták – persze, hivatalosan sosem ismerték be, hogy Ukrajnába küldték őket.

 

A képlet tehát nem változott: szó sincs orosz fegyverek vásárlásáról, és az amerikai gépek helyett is amerikai rendszereket venne az új kormány – a beszállító tehát nem változna.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!