Nyitókép forrása: SITA/Milan illík

 

Ma sem volt határozatképes a parlament az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésen, ahol Martina Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter ellen terjesztettek volna elő bizalmatlansági indítványt.

 

Kedden két alkalommal is megpróbálták megnyitni az ülést, de másodjára is csak 53 képviselő jelent meg teremben a minimum szükséges 76 helyett.

 

Peter Pellegrini (HLAS) házelnök így lezárta az ülést, majd bejelentette, hogy a házszabály értelmében a miniszter leváltásának javaslata a következő rendes parlamenti ülés egyik programpontja lesz.

 

 hirdetes_300x300  

A Šimkovičová elleni bizalmatlansági indítványt a progresszív PS és a liberális SaS kezdeményezte, de azt is csak másodjára sikerült összehozniuk, mivel először a szükséges legalább 30 aláírás helyett csak 28-at adtak le az iktatóban. Később pótolták a hibát.

 

A rendkívüli ülést a házelnök hétfőre hívta össze, ám második próbálkozásra is csak 43 képviselő volt jelen, így az ülést elnapolták. Az ellenzék kezdeményezése a mai nappal lényegében kudarcot vallott.

 

Šimkovičová azután került a liberálisok célkeresztjébe, hogy januárban leállította az LMBTQ-szervezetek projektjeinek közpénzből való finanszírozását.

 

Robert Fico (Smer) kormányfő hétfőn ismét kiemelte, hogy továbbra is kiáll Šimkovičová mellett, akinek szerinte „józan, szlovák nézetei vannak”.

 

A KDH, amelynek több képviselője is távol maradt rendkívüli üléstől, arra hivatkozik, hogy a házelnök szándékosan olyan időpontra hívta össze a parlamentet, amikor képviselőinek a „régiókban vannak kötelezettségei”.

 

Valójában Šimkovičová leváltása kapcsán a KDH vonakodó álláspontot képvisel, és ennek egyik fő oka épp a PS és az SaS motivációja, vagyis a szivárványos projektek finanszírozásának kérdése. Főleg, hogy a KDH, a PS és az SaS közösen szervezetett kormányellenes tüntetésein a progresszív szivárványos szervezek képviselő KDH-ellenes transzparensekkel jelentek meg.

 

Arról nem is beszélve, hogy ha az ülés megvalósult volna, és a koalíció a szivárványos szervezetek pénzeinek leállítására hívná fel a figyelmet, az a KDH olyan fényben tüntetné fel, hogy az LMBTQ-projekteket akarja támogatni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.