Nyitókép forrása: bystricoviny.sk

 

A Smer büntetőfeljelentést tett a Főügyészségen Martin M. Šimečka, a Denník N kommentátora ellen nemzetgyalázás miatt. Az ellenzéki, progresszív PS elnökének, Michal Šimečkának az apját a szlovák nemzetre nemrég tett megjegyzései miatt vennék elő. A büntetőfeljelentésről Juraj Gedra, a Kormányhivatal vezetője számolt be csütörtökön. Šimečka szerint a Smer folytatja az újságírók megfélemlítését.

 

Gedra elmondása szerint az idősebb Šimečka a Denník N egyik vitaestjén azt mondta Robert Fico (Smer) kormányfő kapcsán:

 

„…ennek a kicsi, még soha semmiért nem harcoló gyáva nemzetnek a kormányfője…”

 

idézte Gedra, majd kiemelte Šimečka későbbi mondatát, miszerint:

 hirdetes_300x300  

 

„Azt kellett volna mondanom, hogy a szlovákok a gyávák nemzete, nem azt, hogy gyáva nemzet”.

 

Gedra úgy véli, hogy ilyen kijelentéseknek sosem szabadott volna elhangzania nyilvánosan, és Šimečka szavai átlépték a bűntetőjogi felelősségrevonás határát. Kiemelte, hogy Šimečka rendszeresen, becstelenül és gyalázó célzattal tesz megjegyzéseket olyan személyekről, akiknek más a véleménye, mint az övé, és ezzel olajat önt a megosztott társadalomban uralkodó feszültségek tüzére.

 

Richard Glück (Smer) a balliberális újságíró szavait hazugságnak nevezte. Kijelentette, felháborítónak tratja, hogy „Šimečka nagyon hasonló retorikát folytat, mint azok, akik ma Jozef Tiso rezsimjével rokonszenveznek”.

 

Glück szerint Šimečka a Szlovák Nemzeti Felkelést egy lokális katonai konfliktusnak tartja, amely csak Besztercebánya környékére korlátozódott. Majd kiemelte, hogy „a szlovák nemzetnek köszönhetően Šimečka 1,1 millió eurónyi támogatást kapott a Milan Šimečka Alapítványon keresztül”. (Milan Šimečka Martin. M. Šimečka apja volt, politikai író, cseh-szlovák filozófus, a Charta 77 aláírója, akit 1968 után kirúgták a Kommunista Pártból majd a Comenius Egyetemről is, 1981-ben a rendszer kritizálása miatt bebörtönözték, ahol 13 hónapot töltött el. 1989-ben a Nyilvánosság az Erőszak Ellen egyik képviselője volt – a szerk.)

 

„Megkérdezném, hogy miért nem zavarta az a pénz, ha gyávának tartja azokat, akiktől kapta?”

 

moondta Glück.

 

Glück 1,1 millió euróra vonatkozó kijelentéseinek valóságtartalma egyelőre kérdéses. Valószínű, hogy az egyre radikálisabb progresszív sajtó és a kormány szembenállása miatt a későbbiekben lesz még folytatása ennek az ügynek.

 

Maga Martin M. Šimečka a Smer feljelentését nevetésesnek tartja, egyúttal megfélemlítési kísérletként értelmezi. Azt gondolja, hogy más újságírókkal is ez fog történni.

 

A Smer az újságíró fiát is elővette, aki a legerősebb ellenzéki párt, a PS elnöke, és felszólította, hogy mondjon véleményt apja kijelentéseiről, amelyekben a szlovákokat gyáváknak nevezte.

 

A PS elnöke csak annyir reagált, hogy a kormányzat „a független” újságírókat támadja, és csak el akarja terelni a figyelmet a koalíció botrányairól.

 

Megjegyezzük, hogy a Denník N és Šimečka a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető sem függetlennek, sem objektívnek. Az ideológiai elfogultságon kívül ott van az a tény, hogy Šimečka fia a progresszív ellenzék vezetője, a Denník N kiadójának résztulajdonosa az ESET, amely a PS-t és Zuzana Čaputová államfőt támogatta illetve támogatja.

 

Nem Šimečkáé volt az egyetlen eset a közelmúltból, amikor egy újságíró saját nemzetét ócsárolta. A hétvégén Richard Dírer, a TA3 hírtelevízió vállaltan meleg műsorvezetője a szlovákok legjellemzőbb vonásának az irigységet nevezte meg. Ahogy Šimečka, úgy Dírer is munkájával elsősorban a progresszív pártok malmára hajtotta a vizet a 2023-as választási kampány során.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!