Nyitókép: sita

 

Ha februárban került volna sor parlamenti választásokra Szlovákiában, azt a Smer-SD nyerte volna meg a szavazatok 24 százalékt megszerezve. Második helyen a Ps végzett volna 22,6 százalékkal – derül ki az AKO ügynökség felméréséből.

 

Harmadikként a Hlas-SD jutott volna be a parlamentbe 14,5 százalékkal, majd a KDH 8,2 százalékkal. Ezen kívül átlépte volna még a parlamenti küszöböt az SaS (6,2 százalék) és az SNS (5,3 százalék) is.

 

Az Igor Matovič nevével fémjelzett Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí tömörülés csupán 6 százalékot szerzett volna, ezzel nem jutott volna be, mert a választási koalícióknak 7 százalékos a bejutási küszöb.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyancsak vonal alatt maradt a Magyar Szövetség, melyet 4,6 százalékra mért az AKO. Érdekes, hogy míg Forró Krisztián pártelnök államfőjelöltként csupán 2,3 százalékon áll az AKO-nál, addig a párt egésze kétszer akkora támogatottságot élvez a felmérés szerint.

 

Továbbra is a parlamenten kívül politizálna a Republika (3,7%), a Sme rodina (2,8%) és a Demokrati (1,5%) is.

 

Az 1 százalékos határ alatt végzett volna a Kotleba-féle LSNS (0,2%), 0,1 százalékot szerzett volna a Socialisti.sk, a Komunistická strana Slovenska, a Vlastenecký blok, valamint a Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana.

 

A Smernek 45 képviselője lenne a parlamentben, a PS-nek 42, a Hlasnak 27, a KDH-nak 15, az SaS-nek 11, az SNS-nek pedig 10.

 

A jelenlegi Smer-Hlas-SNS-koalíció tehát 82 képviselővel rendelkezne a törvényhozásban.

 

A felmérés szerint a megkérdezettek 76,2 százaléka vett volna részt biztosan a választásokon, 11,6 százalék még nem döntött arról, hogy voksolna-e, 8,4 százalék állította, hogy biztosan nem járulna urnához, 3,8 százalék pedig elutasította a válaszadást.

 

Érdemes még kiemelni, hogy a magyar nemzetiségű megkérdezetteknek csupán 43 százaléka adta volna karikáit a Magyar Szövetség jelöltjeire.

 

 

Az AKO felmérése február 5. és 12. között készült 1000 fő bevonásával.

 

noviny.sk, Körkép.sk

 

Felmérés: Pellegrini nyerné meg az államfőválasztást

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!