Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Ján Kubiš egykori szlovák külügyminiszter, jelenleg független államfőjelölt is reagált vetélytársa, a progresszív-atlantista Ivan Korčok múlt héten tett, az uniós tagállami vétójog eltörlését támogató kijelentésére. Kubiš elutasította az egyhangú döntéshozatal részleges felszámolását azokban a témákban, amelyek az EU stratégiai irányultságára hatnak ki. Kubiš a Postoj konzervatív szlovák lapnak nyilatkozott a témában.

 

Kubiš nem támogatná a vétójog eltörlését a közös külpolitika és biztonságpolitika, a költségvetés, adópolitika, igazságügy, belügy, a családjog és a migráció területén.

 

Az elnökjelölt szerint az EU-nak szuverén és egyenrangú államok szövetségének kell maradnia, és „ne legyen Brüsszelből irányított bürokratikus föderáció, amelyben csak a legbefolyásosabb tagok döntései érvényesülnek”.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez nem azt jelenti, hogy a kompromisszum jegyében nem állapodhatunk egy közös fellépésről ezekben vagy más témákban, de mindig egyhangú, konszenzusos döntéssel kell ezt megtennünk”

 

mondta Kubiš.

 

Az elnökjelölt riválisára, Ivan Korčokra reagált, aki a múlt héten szintén a Postojnak nyilatkozva támogatóan nyilatkozott a vétójog eltörléséről.

 

„Ha a szuverenitás álarca mögött továbbra is így fogunk viselkedni, teljesen jelentéktelenné válunk”

 

mondta Korčok. Az atlantisták kedvenc jelöltjét kijelentései miatt a felmérések befutója, Peter Pellegrini (HLAS) elnökjelölt is élesen kritizálta.

 

„Úgy látszik, nem sikerült megszabadulnia attól a beidegződéstől, hogy a külföldi érdekeket tartsa [Korčok] fontosabbnak.”

 

mondta Pellegrini.

 

Körkép.sk, Postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!