Nyitókép forrása: rtvs

 

A HLAS nem támogatja Robert Fico (Smer) kormányfő azon indítványát, amely elvenné az államfőtől a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) igazgatója kinevezésének jogát – jelentette be Erik Tomáš (HLAS) munkaügyi miniszter a köztévé 5 perc múlva 12 című vitaműsorában, ahol Michal Truban (PS) parlamenti képviselővel mérte össze verbális képességeit.

 

Tomáš ezzel megerősítette Peter Pellegrini (HLAS) házelnök korábbi állásfoglalását.

 

A kormány a szerdai ülésén Pavel Gašpart jelölte a SIS élére, amely komoly felháborodást keltett az ellenzék soraiban (is), és joggal. Pavel Gašpar Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőnök, jelenlegi smeres parlamenti képviselő fia. Az idősebb Gašparnak a Kuciak-gyilkosság után kellett távoznia hivatalából, később megvádolták bűnszervezet létrehozásával és működtetésével – ez utóbbi az igazságügyi rendszer még az előző Fico-kormányok idején történő kvázi privatizációjával kapcsolatos.

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzék összeférhetetlenséget emleget és felszólított Zuzana Čaputová államfőt, hogy ne nevezze ki az ifjabb Gašpart a SIS élére.

 

Tomáš kijelentette, hogy nem lát semmilyen törvényes akadályt, ami miatt Gašpar ne lehetne titkosszolgálati vezető, és az egyik szükséges feltétel, hogy a jelölt élvezze a kormányfő bizalmát, teljesül is.

 

Michal Truban, az ellenzéki progresszív PS második embere az üggyel kapcsolatban azzal érvelt – Ivan Korčok progresszív elnökjelölt mellett kampányolva -, hogy Peter Pellegrininek épp azért nem kéne államfőnek lennie, hogy ne legyen problémája Gašpar kinevezésével, aki mindent meg fog tenni, amire Fico utasítja.

 

Tomáš erre azzal reagált, hogy egy államfő ne legyen „se a kormány, se az ellenzék szolgája, párton felülinek kell lennie”. Pellegrinit pedig tapasztalt politikusnak tartja, aki hiteles álláspontokat képvisel.

 

Szó volt még a vitaműsorban a múlt csütörtökön elfogadott, de csak ezen a héten államfőnek megküldött Btk-módosításról, ami ellen az ellenzék szintén keményen tiltakozik. Az államfő ugyan nem vétózta meg a jogszabálycsomagot, de amint aláírta, máris megtámadta az egész csomagot az Alkotmánybíróságon – amely adott esetben fel is függesztheti a hatályát.

 

Tomáš azt állította, hogy ha Čaputová államfőnek valóban szakmai gondjai voltak a csomaggal, akkor élt volna a vétó eszközével, és kiegészítő javaslataival együtt visszautalta volna a parlamentnek. Szerinte Čaputová az alkotmánybírósági beadvánnyal politikai játszmába kezdett, hogy támogassa a progresszív elnökjelöltet, Ivan Korčokot.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy minél tovább húzódik a Btk-módosítás ügye, annál tovább kitarthat az ellenzék hétről hétre megszervezett kormányellenes tüntetéssorozata, amelynek egyik alig tagadott célja helyzetbe hozni Ivan Korčokot az elnökválasztási kampány során.

 

Körkép.sk, rtvs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!