Nyitókép: rtvs live, reprofoto

 

Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi és szociális miniszter a köztelevízió vasárnapi vitaműsorában jelezte, hogy a koalíció hajlandó visszaállítani az erőszakos bűncselekmények elévülési idejét a Büntetőtörvénykönyv módosítása előtti állapotba. A jóváhagyott módosítás ugyanis 20-ról 10 évre csökkentette ezen cselekmények elévülési idejét.

 

„Készek vagyunk beszélni arról, hogy az erőszakos bűncselekmények elévülése visszakerüljön a korábbi állapotába” – mondta a miniszter az 5 perc múlva 12 című műsorban. Hozzátette: ha rajta múlna, az erőszakos bűncselekmények elévülése egyáltalán nem létezne.

 

Erik Tomáš ugyanakkor felrótta az ellenzéknek, ahogyan az az elévülési idő lerövidítésére reagált.

 hirdetes_300x300  

 

„A nemi erőszak bűntettének elévülése nagyon érzékeny téma, amit hisztérikusan és érzéketlenül nyitott meg az ellenzék”

 

– mondta a tárcavezető.

 

„Az ilyen bűncselekményekért kiszabott büntetés nem változik. Az elévülést azért rövidítették, mert a büntetés mértékével kapcsolatban általában lerövidül az elévülési idő”

 

– magyarázta Tomáš. Tisztázta azt is, hogy szerinte a koalíció műhelyéből származó törvénymódosításban helyesen határozták meg az elévülési időket.

 

Az RTVS műsorában Erik Tomáš bírálta Zuzana Čaputová államfőt, amiért nem élt Robert Fico ajánlatával. „A miniszterelnök felajánlotta a köztársasági elnöknek, hogy ha aggódik a nők elleni erőszak esetének elévülése miatt, akkor a Btk.-módosítás parlamentbe való visszaküldésének részeként hajlandóak vagyunk húsz évre növelni az elévülési időt. Az államfő azonban nem élt a lehetőséggel – mondta.

 

Truban: Úgy beszélsz, mint Glück

 

A munkaügyi miniszter a politikai vitaműsorban elmondta azt is, hogy a rövidebb elévülési idő motiválja az áldozatokat a bűncselekmények gyorsabb bejelentésére. „Mert minél később jelentik be, annál kisebb az esély a kivizsgálására” – magyarázta Tomáš.

 

Vitapartnere, Michal Truban (PS) felrótta a miniszternek, hogy ez hasonló retorika, mint amit Richard Glück, a Smer képviselője is használt a parlament plenáris ülésén. „Ne hasonlítsanak Glückkijelentéseihez” – tiltakozott élesen a Progresszív Szlovákia képviselőjének szavaira Tomáš.

 

„Az elévülés attól a pillanattól kezdődik, amikor a nőt megerőszakolták. Tehát valószínűleg tud róla, észreveszi, ha valaki megerőszakolja, és fel tudja jelenteni a bűncselekményt”

 

– jelentette ki Richard Glück február 8-án a parlamentben az egyik tárgyi megjegyzés részeként.

 

Körkép.sk, štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!