Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Érdekes kijelentést tett a progresszív hazaszeretetről Tomáš Valášek, a PS mélyatlanstita és háborúpárti képviselője a JOJ hétfő esti politikai műsorában. Állítása szerint, ő, mint „hazafi” rendkívül szégyelli, hogy a nyugati meghatározó lapok, mint a Financial Times és a Politico (mindkettőt az amerikai külpolitika ízlése szerint szerkesztik – a szerk.) hogyan írnak Szlovákiáról. Ezzel Valášek elismerte, hogy a PS politikájával nem a szlovák választópolgároknak, hanem a nyugati sajtónak akarnak megfelelni. A különös érvelésre azért volt szüksége, mert a progresszív narratívával szemben a Robert Fico (Smer) kormánya nem szigetelődött el a nemzetközi térben, ahogy azt a választásokkor a liberális pártok és sajtó állította.

 

„Olvassa el, hogy mit írnak ezek a lapok Szlovákiáról. És engem, mint hazafit, nagyon zavar, hogy a lapok szalagcímei azt írják, hogy itt egy oroszbarát kormány van, ami megtrollkodja az Európai Uniót, azt írják, hogy az EU Achilles-sarka vagyunk”

 

mondta Valášek, aki szerint ez hatalmas probléma, mert akkor Brüsszelben senki sem akar majd „eleget tenni” Szlovákia kéréseinek.

 

Közvetve ez a mondat is nyílt beismerése annak, hogy Brüsszel nem a belépéskor lefektetett szabályok és feltételek mellett viszonyul a tagállamokhoz, hanem menet közben támaszt új , eddig nem létező elvárásokat (értsd: csak az a kormány elfogadott, amelyik liberális – a szerk.).

 hirdetes_300x300  

 

Valášek kénytelen volt a nyugati lapokkal érvelni, mivel Robert Fico (Smer) kormányfő a liberálisok állításaival szemben nem szigetelődött el Európában úgy, ahogy azt várták. Ráadásul, mivel a PS, az SaS és a KDH nyíltan lobbiznak azért, hogy politikai harcukat a kormánypártok ellen az EU erősítse meg a Szlovákiának járó uniós források blokkolásával, alibiként muszáj azt a látszatot kelteniük, hogy nem az ő közbenjárásuk, hanem a kormány nemzetközi, pontosabban ezek szerint mediális megítélése volt a döntés fő oka.

 

Valášek vitapartnere, Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter szerint a Financial Times és a Politico csak azért írják azt Szlovákiáról, amit, mert kizárólag a Denník N és a SME balliberális sajtóból tájékozódnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!