Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič és Andrej Kiska is úgy véli, módosítani kell a választási rendszert Szlovákiában. A volt államfőket kedden Zuzana Čaputová látta vendégül az elnöki palotában.

 

„Mindannyian egyetértettünk abban, hogy elég nagy a zűrzavar, és konkrét lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne alakuljon ki ilyen helyzet. Talán azért is van ez így, mert nem jó a választási törvényünk. A változtatás talán azt is elhozná, hogy észszerűbben választ az ország a jelöltek közül”

 

mondta Gašparovič.

 

Schuster szerint legfőbb ideje változtatni, hogy a városok és a faluk is képviselve legyenek a parlamentben.

 hirdetes_300x300  

 

„Rendkívül hasznos lenne a választási rendszer megváltoztatása, hogy pontosan azt előzzük meg, ami jelenleg a parlamentben zajlik”

 

mondta Kiska.

 

Schuster szerint még az 1989-es és 1990-es hatalomátadásnál sem volt ilyen helyzet, főleg a kormánypártok és az ellenzék közti gyűlölködésre hívta fel a figyelmet. Gašparovič szerint a parlamentben nem lehet egyetértés mindenben, de legalább a mindenki számára előnyös megoldásoknál erre van szükség.

 

„A kormánykoalíció és az ellenzék is bebetonozta magát. Talán megoldja kicsit a helyzetet az államfőválasztás és az EP-választás”

 

jegyezte meg Gašparovič.

 

Kiska egyetért azzal, hogy Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordult a Btk. módosítása miatt.

 

„Az államfőnek joga van ehhez, és úgy vélem, alaposan átnézette a szakértőkkel a módosításokat, hiszen az államfő nem egyedül hozza meg a döntéseit. Majd az Alkotmánybíróság eldönti, hogy helyes volt-e ez a lépés, vagy sem”

 

fűzte hozzá Schuster.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!