Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter kedden bejelentette, hogy visszavonja az államellenes tevékenységet bejelentő személyek védelméről szóló törvény módosítását. Szerinte az ügy „szélesen szakmai vitát igényel, hogy a változtatásokat az ellenzék ne használhassa fel politikai kampánycélokra”. Továbbra is úgy véli, hogy a módosításra szükség van.

 

„A törvény célja, hogy védelmet biztosítson azon polgárok számára, akik társadalom elleni tevékenységről tesznek bejelentést a hatóságoknál, de nem az, hogy politikai védelmet adjon egyeseknek, akik be akarják betonozni magukat pozíciójukban”

 

mondta Eštok.

 

A belügyminiszter a kormányváltás után több rendőrségi vezetőt is el akart mozdítani hivatalából, ám azok bejelentést tettek államellenes ügyeket illetően, így jogosultak a törvény általi védelemre. A dolog azért ellentmondásos, mert rendőrökről van szó, akiknek a feladata nem a bűncselekmények bejelentése, hanem a kinyomozása lenne. A jogi manőverrel azonban részben sikerült megakadályozniuk Šutaj Eštok rendőrségnél folytatott tisztogatását.

 hirdetes_300x300  

 

A kormány egyébként a beterjesztett javaslatot szintén gyorsított eljárásban akarta volna elfogadtatni a parlamenttel, amit az ellenzék élesen kritizált. Šutaj Eštok döntését a javaslat visszavonásáról a KDH üdvözölte.

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!