Nyitókép forrása: SITA/Martin Havran

 

Délután véget ért a gazdatüntetést első napja, és bár egyelőre nem világos, hogy meddig tartanak a megmozdulások, a gazdák egyértelműen elszánták magukat, hogy akár a főváros blokádjával is követeléseik teljesítésére bírják Brüsszelt. A tüntetés főszervezője, a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) vezetője, Emil Macho elmondta, hogy el akarják kerülni a párizsi és berlini megmozdulásokon látott helyzeteket, de ha az EU továbbra is a süketet játssza, akkor az európai gazdák fontolóra veszik az általános sztrájkot.

 

Csütörtökön több mint négyezer gazda tiltakozott az ország 37 helyszínén, több mint 2200 traktorral vonulva fel a nagyobb városokban, köztük Pozsonyban is. Két határátkelőt (a Holics-Hodonín átkelőt a cseh határnál, valamint a trsztenai határátkelőt a lengyel határnál) blokád alá vettek erre az időre. A blokádok helyszíne nem Lengyelország vagy Csehország ellen irányul, épp ellenkezőleg: az egész tiltakozó akció a V4 keretén belül valósult meg, a litván és lett agrárkamarákkal kiegészülve, a nyugat-európai gazdák melletti kiállás jegyében. Így a határátkelők túloldalán a cseh és lengyel gazdák is megjelentek.

 

Macho a parlament előtt állva elmondta, hogy a gazdák négy követelést fogalmaztak meg az EU felé. Kiemelt követelésük közé tartozik az ukrán és harmadik országbeli gabona és élelmiszer európai importjának leállítását – Macho szerint a gazdák úgy érzik átverték őket, mert az ukrán gabonának az ígéretek szerint Afrikában kellett volna kikötnie, ehelyett Európában maradva kiszorítja a helyi gazdák áruját a piacról.

 

 hirdetes_300x300  

Macho elmondása szerint, az gazdákat dühíti a képmutatás is, mikor egyesek a marhatartás csökkentésére szólítanak fel Szlovákiában. Rámutatott, hogy olyan országokból importáljuk a marhahúst, ahol a marhák nagytartása bevett szokás.

 

A gazdák sokallják a szerintük elviselhetetlen mértékű uniós bürokratikus előírásokat is. Szintén követelik a hónapok óta késő uniós források folyósítását – ebben a témában nem csak az EU de a kormány felelősségét is hangsúlyozták.

 

A túl ambiciózus klímacélok erőltetéséért viszont már teljes mértékben Brüsszel a felelős:

 

„Naponta fogandka el valamilyen értelmetlen jogszabályt Brüsszelben”

 

emelte ki Macho.

 

Az SPPK elnöke hangsúlyozta, hogy a mostani tüntetéssel egyáltalán nem biztos, hogy véget értek a megmzodulások. Az sem tartja kizártnak, hogy az európai gazdák általános sztrájkra szólítanak fel, ha Brüsszel nem enged érdemben a követeléseiknek.

 

„A gazdák haragja olyan mértékben gyülemlett fel, hogy muszáj az európai hivatalnokok és politikusok értésére adniuk, mi is történik”

 

mondta Jana Holéciová, az SPPK szóvivője a Štandard konzervatív szlovák hírportálnak.

 

Andrej Gajdoš, az Agrárkamara alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a gazdák nem az EU ellen tüntetnek, hanem az Európai Bizottság döntései ellen. Korábban pedig olyan kijelentések is elhangzottak, hogy az EU fontos, de rosszul irányítják. 

 

Macho arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt harminc évben minden politikai garnitúra „szükséges rossznak” tartotta a mezőgazdaságot. 

 

„Itt van az eredménye. Inkább arra összpontosítottak, hogy minél több autót és acélt gyártsunk”

 

mondta. Hozzátette, hogy az agráriumnak ismét az ország gazdasági kibocsátásának fontos részévé kell válnia.

 

Patasi Ilona, az AKS elnöke szerint Szlovákia az uniós csatlakozási tárgyalások során nagyon rossz feltételeket harcolt ki saját mezőgazdasága számára. 

 

Az érsekújvári gazdatüntetésen részt vett Richard Takáč (Smer) mezőgazdasági miniszter is.

 

„Támogatom a gazdák követeléseit, hogy növelhessük élelmiszer-önállátó képességünket, hogy több hazai élelmiszer legyen az kiskereskedelmi láncokban, és hogy a gazdák azt tehessék, amire hivatottak és ne a hivatalnoki asztalnál ücsörögjenek”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!