Nyitókép: sita

 

Robert Fico (Smer-SD) szlovák kormányfő csütörtökön kijelentette, hogy néhány napon belül megoldódik a Szlovák Információs Szolgálattal kapcsolatos kérdés, és rendes vezetése lesz az SIS-nek. Fico erről a csütörtöki parlamenti kérdések óráján beszélt.

 

„Nem vagyunk kisgyerekek. Bejelenthetem önöknek, hogy néhány napon belül megoldódik a helyzet, és rendes vezetése lesz az SIS-nek mindennel, ami ehhez tartozik”

 

mondta Fico azzal, hogy ha Zuzana Čaputová államfő nem hajlandó lépni az ügyben, akkor majd lép a kormánykoalíció. Arról azonban nem beszélt, hogy miként akarja megoldani a helyzetet.

 

Fico szerint az államfő az ellenzék oldalára állt azzal, hogy nem akar lépni a kormány által javasolt új SIS-igazgató kinevezése ügyében.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányfő arra hivatkozott, hogy az államfőnek teljesítenie kellene a kötelességét, és vagy kinevezni a jelöltet, vagy közölni, hogy milyen okok miatt utasítja el. Ezután a kormány vagy elfogadja az érveit és új jelöltet keres, vagy a jelenlegi jelölt bírósághoz fordul.

 

Fico leszögezte, hogy jelöltjük, Pavol Gašpar ellen nem folyik büntetőeljárás és nem gyanúsítják semmivel, az SIS-t pedig a megbízott igazgatóhelyettes vezeti.

 

A kormány február 14-én jelentette be Pavol Gašpar igazságügyi államtitkár jelölését a titkosszolgálat élére. A törvény szerint az SIS igazgatóját a kormány javaslata alapján az államfő nevezi ki. Az államfő közölte, fontolgatja, hogy a titkosszolgálat elnökének kinevezését az új államfőre hagyja.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!