Nyitókép forrása: SITA/MZVaEZ SR

 

Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter az orosz-ukrán háború kitörésének második évfordulóján (február 24.) nyilatkozatban ítélte el az orosz agressziót. Azt hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió „egyértelműen a nemzetközi jog megsértését jelenti”.

 

„A Szlovák Köztársaság támogatja, hogy Ukrajna békés, demokratikus, nemzetközileg elismert határai között területileg egységes ország legyen, és hogy európai uniós perspektívája kapcsán teljesítse mindazon feltételeket, amelyek az összes többi tagállamra is vonatkoztak”

 

áll a miniszter hivatalos nyilatkozatában.

 

„Szomszédunknak továbbra is anyagi, humanitárius és fejlesztési segítséget kívánunk nyújtani és támogatjuk a szlovákiai vállalatok Ukrajna újjáépítésében”

 

 hirdetes_300x300  

közölte Blanár. Érdemes kiemelni, hogy a felsorolásból szándékosan hiányzik a katonai segítség említése, amit a kormány állami szinten továbbra is elutasít.

 

Ugyanakkor a külügyminiszter szorgalmazta a mielőbbi béketárgyalások megkezdését is:

 

„A Szlovák Köztársaság szorgalmazza a béketárgyalások mielőbbi megkezdését, ami nem lehetséges politikai akarat és aktív, közös diplomáciai erőfeszítések nélkül. Ezért támogatjuk a béketörekvéseket, beleértve Ukrajna államfőjének békekezdeményezését is e cél elérése érdekében”

 

állt a közleményben. Blanár leszögezte, hogy Szlovákia kész konstruktívan csatlakozni az ezirányú nemzetközi tárgyalásokhoz. Hangsúlyozta ugyanakkor – nyitvahagyva egy politikai kiskaput a nyugati mainstream narratívája előtt – , hogy az elért békének „komplexnek, igazságosnak, tartósnak és az ENSZ Alapokmányának megfelelőnek kell lennie.

 

„Szlovákia szolidaritást érez a katonai invázió minden áldozatával szemben”

 

zárul a nyilatkozat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!