Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Zuzana Čaputová államfő múlt héten a Markíza televízió Testre szabva című politikai műsorában kijelentette, hogy Pavol Gašpart (a Kuciak-gyilkosság után leváltott Tibor Gašpar egykori rendőrgőnök fiát) nem kötelessége kinevezni a SIS élére. Ezen a héten ugyanebben a műsorban Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy az államfőnek joga van egyet nem érteni a kormány jelöltjének kinevezésével, ugyanakkor a kormánynak szintén joga van saját jelöltet állítania. A vitaműsorból kiderült, hogy a kormány törvénymódosítással kerülheti meg az államfőt.

 

Jelenleg ugyanis az államfő korábbi jelöltje, Tomáš Ralušiak a Titkosszolgálat vezetője.

 

„Stabilizálnunk kell a Szlovák Titkosszolgálatot. Jogunk saját jelölt állítani a SIS élére”

 

jelentette ki Taraba, aki szerint ha Pavol Gašpar megkapja a szigorúan bizalmas  információkhoz való hozzáférés jogosultságát, semmi sem akadályozhatja, hogy a SIS élére kerüljön.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha az államfő ennek ellenére azt mondja, hogy a SIS élén továbbra is saját jelöltjét tartja ott, akkor nekünk jogunk van azt mondani, hogy a SIS-t nem irányíthatja az elnöki hivatal”

 

mondta Taraba.

 

A miniszter nem cáfolta, hogy a kormány megváltoztathatja a SIS alapdokumentumát úgy, hogy Tibor Gašpar legyen a helyettes vezetője a Titkosszolgálatnak.

 

Taraba vitapartnere, Richard Sulík (SaS) a téma kapcsán emlékeztetett arra az esetre, amikor tíz évvel ezelőtt Ivan Gašparovič államfő nem akarta kinevezni Jozef Čentést a Főügyészség élére.

 

„Elkezdett szavakon és betűkön lovagolni”

 

mondta Sulík arra utalva, hogy Gašparovič azzal a magyarázattal utasította el Čentést, hogy az Alkotmány szerint nem „vymeuje”, hanem „vymenúva”. Mindkét kifejezés kinevezést jelent, de egyesek úgy magyarázzák, hogy a „vymenúva” azt jelenti, hogy az államfő kinevezheti a kormány jelöltjét, de nem kötelező számára.

 

Sulík szerint az államfőnek joga van más „érveket” is figyelembe venni egy adott jelölt kinevezésekor, nem csak azt, hogy megkapta-e bizalmas biztonsági besorolást.

 

„Nem tudom, hogy Pavol Gašpar megkapja-e a tanúsítványt. Az államfő azonba figyelembe veheti a bevételeit, a vagyon- és birtokviszonyait, végzettségét, tapasztalatát”

 

mondta Sulík.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!