Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Március közepén új elnököt választ az SaS. Idáig Branislav Gröhling korábbi oktatásügyi miniszter és Ivan Prieložný, Pozsony Dévény városrészének egykori alpolgármestere jelentkezett be Sulík helyére. Minden jel szerint Gröhling lesz a befutó, az azonban kérdéses, hogy az elnökcserét túléli-e a párt.

 

15 éves fennállása során most először lesz új elnöke az SaS-nek. Richard Sulík már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy nem kívánja a továbbiakban betölteni a posztot. Prieložný már 2018-ban is indult az elnöki tisztségért, de ahogy akkor, úgy feltehetően most sincs túl sok esélye arra, hogy őt válassza meg a közgyűlés.

 

Gröhling az egyértelmű favorit. Az SaS parlamenti frakcióvezetőjét Sulík is támogatja. A korábbi oktatási miniszter állítása szerint folytatni szeretné az eddigi munkát, túl sok változtatás tőle nem várható.

 

 hirdetes_300x300  

„Az SaS jobboldali és liberális párt marad. Többet megyünk a régiókba és jobban nyitunk a közélet és olyan személyiségek felé, akik hozzánk hasonlóan gondolkoznak”

 

mondta Gröhling.

 

Prieložný saját bevallása szerint nem ellenfélnek tekinti Gröhlinget.

 

„Braňo Gröhlinggel két közösen indulók vagyunk az SaS elnöki pozíciójára. Ezen a héten közzéteszek egy blogot, ahol bemutatom az indokaimat, motivációmat és pártunk és Szlovákia jövőbeni vízióját”

 

Sulík nem akar teljesen eltűnni

 

Richard Sulík nem akar teljesen eltűnni a pártból. Amint az várható volt, ő lesz a liberálisok EP-listavezetője. Döntéséről már a parlamenti választások után tájékoztatott. Szerinte most van a lehető legjobb idő az elnökcserére.

 

„A változás az elnöki poszton olyan időben történik, mikor nyugalom van, mikor nincs semmilyen belső feszültség a pártban”

 

jelentette ki Sulík.

 

Radoslav Štefančík, a pozsonyi Közgazdaságtudományi egyetem politológusa szerint inkább Gröhling a befutó Sulík helyére. Megjegyzi ugyanakkor, hogy Szlovákiában nincs sikeres hagyománya a pártalapítók cseréjének a pártok élén. Szerinte fontos lesz, hogy a párt kulcsemberei miként állnak majd az új elnökhöz.

 

„El tudom képzelni, hogy Gröhling úr csak formális elnök lesz, hogy a háttérben  továbbra is Sulík mozgatja majd a szálakat”

 

gondolja a politológus.

 

Darina Malová, a Komenský Egyetem politológusa úgy véli, hogy Sulík eljátszhatja a szerepét a párt tiszteletbeli elnökeként – melyet Sulík már belengetett – vétójoggal együtt. Ezt azonban a politológus nem tartja jó ötletnek.

 

„Ha tiszteletbeli elnök lesz, akkor ki fog a párt nevében beszélni? Két hang lesz ott, ami nagyon zavaró lesz”

 

jelentette ki Malová.

 

Az SaS tagjai március 16-án választják meg a párt új elnökét.

 

spravy.rtvs.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!