Nyitókép: sita

 

Az Alkotmánybíróság (AB) megerősítette, hogy szerdán (február 28.) felfüggesztette a büntetőjogi módosítások hatályba lépésének egy részét. A felfüggesztés vonatkozik a Büntető törvénykönyvben elfogadott összes módosításra, a jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló törvényre, és a büntetőeljárás egyes paragrafusaira – derül ki az Alkotmánybíróság állásfoglalásából, melyet Martina Ferencová, az AB szóvivője ismertetett a TASR-re.

 

A testület további eljárásra befogadta Zuzana Čaputová államfő és az ellenzék javaslatát ezeknek a módosításoknak a megvizsgálására. A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszűnésének hatályát nem függesztette fel. A Btk-módosítást februárban szavazta meg a parlament, március 15-től lett volna hatályos.

 

A büntető perrendtartásban azt az eljárási szabályt függesztette fel, hogy a törvénytelen úton szerzett bizonyítékokat akkor használhatnak a hatóságok és fogadhatja el a bíróság, ha a vádlott mellett szólnak. Szintén felfüggesztette azt a módosítást, hogy a vádlottal szembeni jogorvoslat benyújtásának határideje hat hónap helyett három év legyen.

 

 hirdetes_300x300  

Az AB döntésével és indoklásával kapcsolatban Peter Straka és Robert Šorl alkotmánybírók fogalmaztak meg különvéleményt.

 

Korábban Boris Susko igazságügyi miniszter nehezményezte, hogy az AB döntéséről előbb értesült a sajtó, mint az illetékes állami szervek, Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szerint pedig az Alkotmánybíróság elismerte, hogy a parlamentnek jogában állt gyorsított eljárásban tárgyalni és elfogadni a Speciális Ügyészség megszüntetését.

 

tasr, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!