Nyitókép: forrás: spravy.rtvs.sk

 

Jó hírt kapott a közelgő államfőválasztás előtt a Magyar Szövetség, melyet a Focus ügynökség a parlamentbe mért.

 

Nem meglepő módon a választásokat, ha azokat most tartanák, a Smer-SD nyerte volna meg a szavazatok 21,1 százalékát megszerezve. Második helyen a PS jutott volna be 18,9 százalékkal, harmadikként pedig a Hlas-SD végzett volna 17,2 százalékkal.

 

Ezután nagyobb ugrás következik, az SaS csak 6,2 százalékot kapott volna, de ez bőven elég lenne így is a bejutáshoz. Az ötödik helyen a KDH végzett volna 6,1 százalékkal, míg az SNS 5,8 százalékkal jutott volna be.

 

 hirdetes_300x300  

Bár a Slovensko, KÚ a Za ľudí formáció 5,9 százalékot kapott volna, koalíciójuk esetében ez kevésnek bizonyul, hisz nem érték volna el a 7 százalékos küszöböt, így a parlamenten kívül rekedtek volna.

 

forrás: spravy.rtvs.sk

 

 

Ami viszont pozitív meglepetés, hogy a Focus szerint hosszú idő után átlépte volna a parlamenti küszöböt a Magyar Szövetség. 5,4 százalékuk több mint elég lenne ahhoz, hogy 10 képviselőt juttassanak be a parlamentbe. Megjegyezzük, hogy nagyot ugrott a Focus szerint a Szövetség, hiszen előző, januárban készített felmérésükben még csak 4,6 százalékra mérték Forró Krisztiánékat.

 

forrás: spravy.rtvs.sk

 

A felmérés szerint parlamenten kívül maradna a Republika (4,2 %), a Demokrati (3,5 %), az LSNS (2,7 %) és a Sme rodina is (2,6 %).

 

forrás: spravy.rtvs.sk

 

Érdemes megjegyezni, hogy bár a Smer-Hlas-SNS koalíciónak eszerint a felmérés szerint is parlamenti többsége lenne, 82 képviselővel, egy esetleges szövetséges betársulással alkotmányos többséget szereznének.

 

A Focus ügynökség felmérését a Markíza televízió megbízásából készítette el február 14. és 21. között 1025 fő megkérdezésével.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.