Nyitókép: sita/AP Photo/Denes Erdos

 

Robert Fico kormányfőt sokkolták Nigel Baker szlovákiai brit nagykövet szavai, melyeket a szlovák kormány ukrajnai háborúval szembeni hozzáállása kapcsán fogalmazott meg.

 

„Képzeljék el, hogy Londonban kiállna a nagykövetünk és szájára venné a brit kormánypolitikát és a brit kormányfőt”

 

írta Fico közösségi oldalán.

 

A szlovák kormányfő elmondása szerint legalább két oka is van arra, miért nincs meggyőződve a Nyugat őszinteségéről az ukrajnai béke támogatása kapcsán.

 hirdetes_300x300  

 

Fico szerint Bakernek inkább azt kellene megmagyaráznia a szlovákiai polgároknak, hogy milyen feladata volt Boris Johnson korábbi brit kormányfőnek abban, hogy Ukrajna röviddel a háború kitörése után nem írta alá az Oroszországgal kötendő békeszerződést. A szerződés garantálta volna többek között Ukrajna katonai neutralitását is.

 

Emellett Fico az javasolta a brit nagykövetnek, hogy kérje David Cameron brit külügyminiszter beleegyezését arra vonatkozóan, hogy nyilvánosságra hozhassa a hétfői párizsi EU-s vezetők találkozóján tartott harcias felszólalását.

 

„Újra megismétlem, hogy a Nyugat stratégiája arra, hogy az ukrajnai háborút Oroszország gazdasági, katonai és politikai meggyengítésére használják fel, nem működik”

 

tette hozzá Fico.

 

 

Mit mondott a nagykövet?

 

Baker nagykövet az X-en közzétett videóban azt mondta, hogy meglepték őt az utóbbi napok kijelentései arról, hogy a Nyugat nem támogatja az ukrajnai békét. Megemlítette, hogy Szlovákia és a Nyugat része, beleértve a NATO-t és az EU-t.

 

„Azt állítani, hogy nekünk, vagy a Nyugatnak nem érdeke a béke, helytelen. Ez egyszerűen nem igaz. Mondjuk ki teljesen világosan, hogy a békét nagyon könnyen el lehet érni, ha Oroszország kivonul Ukrajna nemzetközileg elismert határain túlra. Ez a feltétel nem vitatott, és nem is kellene annak lennie. Fico miniszterelnök úr világosan azt mondta, hogy Szlovákia elismeri ezeket a határokat”

 

mondta Baker.

 

A diplomata az igazságos és fenntartható béke mellett emelt szót. Szerinte Ukrajnának nem kellene szorgalmaznia a fegyverszüneti tárgyalásokat, mert az csak befagyasztaná a háborút és jutalmazná az orosz agressziót.

 

Baker felhívta a figyelmet arra, hogy néhány hete még Fico is támogatta Zelenszkij béketervét.

 

„Oroszország az, aki nem mutatott érdeklődést a békére”

 

hangsúlyozta a nagykövet.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.