Nyitókép: facebook.com/rtvs

 

Vasárnap Peter Pellegrini házelnök (Hlas-SD), államfőjelölt és Milan Majerský parlamenti képviselő, a KDH elnöke volt az RTVS O 5 minút 12 c. vitaműsorának vendége. Ebben Pellegrini megerősítette, hogy a koalíció újabb, széleskörű változtatásokat tervez az állam büntető-politkájában.

 

„Ez egy széleskörű újrakodifikáció, amely standard módon kerül beterjesztésre”

 

mondta Pellegrini, aki azt nem részletezte, hogy a Btk. újabb törvénymódosításáról van-e szó.

 

A kodifikáció egy joganyag törvénykönyvekben (ún. kódexekben) való összefoglalását és közzétételét jelenti. Funkcióját tekintve a kodifikációnak jogösszefoglaló, jogrögzítő, jogalakító és jogalkotó funkciója lehet – a szerk. megj.

 hirdetes_300x300  

 

Majerský reményét fejezte ki, hogy a Btk. bármely újabb változtatása végigmegy a rendes tárcaközi egyeztetéseken és szakértői vitákon ahelyett, hogy ismét gyorsított eljárásban kerülne elfogadásra.

 

A KDH elnöke az Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban a Btk. törvénymódosításaiank felfüggesztéséről az alkotmányos krízis fenyegetésére figyelmeztetett. Konkrétan arra gondolt, hogy ha a társadalom egy része tiszteletben tartja majd a bíróság döntését, miközben a másik kétségbe vonja majd azt.

 

Ugyancsak kritikával illette a koalíciót amiatt, hogy még nem jelent meg a Törvénytárban a Btk. módosítása.

 

„Sajnálom, hogy Susko úr, mint szakértő, engedett a politikai nyomásnak, a kormánykoalíciót követte és szótfogadott. Ilyet egyszerűen nem csinálunk”

 

hangsúlyozta Majerský.

 

Ezzel kapcsolatban még azt is elmondta, hogy nem csodálkozna, ha az ellenzék soraiból valaki kezdeményezné Susko leváltását az igazságügyi tárca éléről. Arra azonban nem adott választ, hogy ő maga megszavazná-e a miniszter leváltását.

 

Majerský teljes mértékben alájátszott a műsorban Ivan Korčok liberális államfőjelöltnek, aki már egy ideje azért bírálja Pellegrinit, hogy nem áll ki vele szemben államfőjelölti vitára.

 

A KDH elnöke megjegyezte, hogy meglepetésként érte őt, hogy elhívták a műsorba, ahol Pellegrini volt a vitapartnere, mivel úgy gondolta, hogy az államfőválasztáshoz közeledve valamelyik másik jelöltet kellett volna szembeállítani vele.

 

„Közelegnek a választások és az embereknek joguk van tudni az elnökjelöltek véleményét, álláspontjukat az egyes témákban”

 

hangsúlyozta Majerský, akit Marek Makara műsorvezető felvilágosított arról, hogy az RTVS dolgozik az államfőválasztási viták előkészítésén, az O 5 minút 12 műsora azonban az akutálpolitikai témákkal foglalkozik, Majerskýt és Pellegrinit pedig az ellenzék és a koalíció képviselőiként választották ki.

 

A műsorban Pellegrini egyébként az orosz-ukrán háború kapcsán emlékeztetett, hogy Szlovákia nem küld katonákat Ukrajnába, és úgy gondolja, hogy Szlovákia polgárainak többsége teljes mértékben egyetért a kormány ezen álláspontjával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!