Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A kormány megkerülte az államfőt, és a SIS alapszabályzatának módosításával ültette jelöltjét a Szlovák Titkosszolgálat élére. A Btk-módosítás után ez egy újabb olyan vitás döntés, aminek előzményeit a korábbi Fico-kormányoknál kell keresnünk.

 

A kormány jelöltje a SIS igazgatói székére ugyanis Pavol Gašpar volt, aki nem más, mint Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitány fia. Az idősebb Gašparnak a Kuciak-gyilkosság után kellett lemondani, később bűnszervezet létrehozásának gyanújával eljárás indult ellene. A Smer azon időszakáról van szó, amikor egyes vádak szerint a kormány az oligarchák javára lényegében „privatizálta” az igazságügyet.

 

Zuzana Čaputová államfő a progresszívok és az épp szuverenista politikát követő Fico-kormány közti politikai harcban természetesen a progresszívok oldalára állt, és kijelentette, hogy nem hajlandó a SIS igazgatóját kinevezni (a Titkosszolgálat élén eddig Čaputová saját jelöltje állt), ezt a feladatot utódjára hagyná (aki csak nyáron lépne hivatalba).

 

 hirdetes_300x300  

Ezért a kormány úgy döntött, hogy a SIS alapszabályzatát módosítja, és Pavol Gašpar ennek köszönhetően a SIS igazgatóhelyettesévé vált, akinek igazgatói jogkörei vannak. Az eddig igazságügyi államtitkárként ténykedő ifj. Gašpar így lényegében a titkosszolgálatok első embere lett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!