Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Michal Šimečka a PS elnöke a Hospodárske Novinynek nyilatkozva kijelentette, hogy nem támogatná szlovák katonák Ukrajnába küldését, mert „annak nem lenne semmi értelme”.

 

Emmanuel Macron francia elnök múlt heti, nagy port kavaró kijelentése kapcsán Šimečka arról beszélt, hogy a nyugati katonák Ukrajnába küldését „lényegében mindenki elutasította”. Mi azért hozzátesszük, hogy valójában ez nem igaz: Macron szinte naponta eltérő nyilatkozatokat tesz, két balti ország pedig támogatta a katonák kiküldését.

 

„Mindannyian elutasították [a katonák Ukrajnába küldését], Németország és mások is, még a franciák sem akarják megcsinálni. Szlovákiában ezt senki sem akarja és senki sem javasolja”

 

mondta, azzal, hogy szerint Fico csak konspirált ezzel kapcsolatban.

 hirdetes_300x300  

 

Tegyük hozzá, hogy ez sem teljesen igaz, mert Emmanuel Macron bejelentésének lényege éppen az volt, hogy tényleg tárgyalások zajlottak a nyugati katonák Ukrajnába küldéséről, ami új szintre emelte volna a háborús eszkalációt.

 

Arra a kérdésre, hogy a Progresívne Slovensko támogatna-e a parlamentben egy olyan javaslatot, ami szlovák katonákat küldene Ukrajnába, Šimečka azt felelte:

 

„Elleneznénk. Nem lenne semmi értelme”

 

mondta. A PS soha korábban nem tett konkrét kijelentést ezzel kapcsolatban. Most is csak azért volt kénytelen egyértelműen fogalmazni, mert az elnökválasztási kampány egyik központi témája a szuverenista külpolitika, és Ivan Korčok progresszív-atlantista elnökjelölt a nyugati partnereket feltételek nélkül követő külpolitika híve. Azzal, hogy kiderült, hogy ugyanezek a nyugati partnerek felvetették a katonák küldését Ukrajnába, Korčok esélyeit csökkentették. Erre kellett most reagálnia a PS-nek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!