Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

A Holland Királyság prágai nagykövetsége végül lemondta azt a vitarendezvényt, amit a szlovákiai politikai helyzet témájában hirdettek meg a mai napra (március 7.), és amin Szlovákia részéről csak olyan előadókat hívtak meg, mint Rastislav Káčer volt szlovák külügyminiszter, és Juraj Rizman, Zuzana Čaputová államfő párja. Mindkét illető alapvetően szuverenitás- és kormányellenes. Mivel a rendezvény miatt tegnap a szlovák külügy berendelte a holland nagykövetet, Káčer a Facebookon már nem csak a Smert, de a választóit is gyalázza. Kiemelnénk, hogy annak az Atlantic Treaty Associationnak (ATA) az alelnökéről (!) van szó, amely az atlanti szakértői tagállami szervezetek ernyőszervezete, és amelynek a GLOBSEC, illetve a Magyar Atlanti Tanács is tagja.

 

„Az aktuális információk szerint a holland fél lemondta a rendezvényt, jelezve, hogy korábban nem rendelkezett kellő információval a rendezvényről, amelyen a prágai holland nagykövetség területén az EU tagállamok nagyköveteinek részvételével, de a prágai szlovák nagykövet távollétében beszéltek volna a szlovák belpolitikai helyzetről.”

 

A szlovák külügy „nagyra értékelte” a holland fél döntését.

 

Robert Fico (Smer) kormányfő is méltányolta a hollandok visszakozását, ugyanakkor megjegyezte, nyilván a cseheknek sem tetszene, ha a pozsonyi szlovák nagykövetség területén szerveznének egy találkozót, meghívnák rá minden uniós tagállamok diplomatáját, de a csehek részéről kizárólag volt ellenzéki politikusokat, majd a rendezvényen a jelenlegi kormányt szidnák.

 hirdetes_300x300  

 

Akárhogy is, mióta a külügy behívatta a holland nagykövetet, a nyilvánvalóan szlovák kormány ellen irányuló rendezvény egyik érdekeltje, Rastislav Káčer valósággal vérszemet kapott.

 

A Facebookon közölte, hogy „ennyire még a szlovák külügyminisztérium miatt nem szégyellte magát”, „soha. Pfuj”.

 

A hozzászólások között azon élcelődött, hogy eddig nem tudott reagálni az eseményekre, mert „be kellett avatkoznia a ‘Szlovák Orosz Köztársaság felvidéki fióktelepének’ belügyeibe”. Majd a választások útján hatalomra került kormány „bandáját” elküldte az „Ural mögé” melegebb éghajlatra.

 

És még hozzátette, hogy Fico és kormányáért „szégyelljék magukat a választóik és kollaboránsaik”.

 

Káčer egyébként nagyban kampányol Ivan Korčoknak is, aki szerint „hazafi” és igazi mérsékelt „konzervatív”, mindenki más pedig, aki szerint a konzervatív politikus Trumpnál és Orbánnál kezdődik, egy „bohóc”. 

 

Megjegyezzük, hogy Rastislav Káčer egyetlen választáson sem mérettette meg magát, külügyminiszter is csak úgy lehetett, hogy az SaS kormányválságainak köszönhetően úgy meggyengült az OĽANO (ma Slovensko), hogy az elnöki palota a saját embereit ültethette többek között a külügyminiszteri székbe is. Káčer alapítója volt a Demokrati nevű pártnak is, de mikor azt látta, hogy az nem lesz képes bejutni a parlamentbe, inkább lemondott a politikai ambíciókról, majd megadta a kegyelemdöfést Eduard Heger megbízott kormányának, amely el is süllyedt, helyet adva Ódor Lajos hivatalkormányának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.