Nyitókép: Körkép.sk

 

Szó volt az államfőválasztás fontosságáról, a magyar összetartás szükségességéről, a Medvesalja fejlesztéséről, az EP-választásokról, de egyebek mellett sok aktuálpolitikai kérdés is felmerült. Mede Géza beszámolója.

 

Forró Krisztián a Magyar Szövetség köztársaságielnök-jelöltje március 7-én, csütörtökön folytatta felvidéki kampánykörútját. A két hét múlva sorra kerülő köztársaságielnök-választásra készülve ezúttal Rimaszombatban, a Csillagházban tartott beszélgetőestet. A telt ház előtt zajlott jó hangulatú, színvonalas est a Magyar Szövetség párt rimaszombati és rőcei járási szervezetei támogatásával valósult meg, aktívan részt vettek rajta a párt járási vezetői, megyei képviselői és polgármesterei.

 

 hirdetes_810x300  

A rendezvényt Halász Attila, a párt járási elnöke nyitotta meg, aki üdvözölte az egybegyűlteket. Üdvözölte Forró Krisztiánt, kiemelte, hogy a párt járási szervezete őt fogja támogatni a választásokon. Kérte az egybegyűlteket, tegyék fel esetleges kérdéseiket a jelöltnek, de kérte azt is, hogy lehetősége szerint mindeki támogassa őt, mint az egyetlen magyar nemzetiségű jelöltet, mert „egységben az erő”.

 

 

Halász Attila után Molnár Tibor szavalta el Petőfi: Nemzeti dal című buzdító versét. A szavalat apropója az volt, hogy a vers „Talpra magyar!” kezdő mondatával hozzájáruljon az est alaphangulatához – ahogy azt később beszédében Forró Krisztián is megfogalmazta.

 

A következőkben a köztársaságielnök-jelölt mutatkozott be a jelenlevőknek beszélgetés formájában, amelyben beszélgető-partnere Homoly Pósa Erzsébet újságíró volt. Válaszaiból az egybegyűltek megtudhatták, miért indul, mik a céljai, mik az eszközei és kikre számíthat a választásokon. Sok válasz összefüggött a párt tevékenységével és persze az Európai Parlamenti választásokkal. Vegyük sorra a fontosabb válaszokat.

 

 

  • Örülök annak, hogy már tulajdonképpen csak egy magyar párt van. Ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek bennünket, akkor önálló elnökjelöltet kell indítani. 11 személy indul a választásokon, ebből egy a magyar nemzetiségű. Ez teljesen legális, arányban van a magyarok számával az országban. Szeretném láttatni és megértetni a magyarság problémáit. Megértetni a szlováksággal a Beneš-dekrétumok kártékony hatását, az új nemzetiségi törvény elfogadásának fontosságát. Szeretném megértetni a déli régióink arányos fejlesztésének szükségességét.
  • Célom az, hogy elérjem a 4%-os választási eredményt. Úgy gondolom, hogy egy ilyen eredmény sokat lendítene a párt és a magyarság önbizalmán is, és persze jó kiindulási alapot adna az Európai Parlamenti választásokhoz. Ha az első körben erőt mutatunk, a másodikban nagyobb lesz a súlyunk. De azt is tudni kell, hogy ezek a választások nem rólam szólnak. 
  • Tanulnunk kell a múlt hibáiból, nem valaki ellen, hanem valakiért szeretnénk tenni. 
  • Igen, kaptam meghívásokat a rádióból, televízióból. Sajnos az RTVS meghívásának nem tudtam eleget tenni, más dolgom volt, de készülök a Markízába, és a JOJ TV, a TA3 műsoraiban is szeretnék részt venni. Előhozom a régióink problémáit. Délen véreznek a mezőgazdászaink, ezen segíteni kell. Gömörben fejleszteni kell a turizmust, talán meg tudjuk még állítani a fiatalok elvándorlását.
  • Mi nem egy ideológiailag körülhatárolt párt, hanem egy gyűjtőpárt vagyuk. A másképp gondolkodók is megtalálják itt a helyüket, el kell fogadnunk egymást. A platformok szerkezetileg megszűntek a pártban, erősebb lett a szakmaiság. Sok szakembert bevonunk a munkánkba, erősebbek leszünk. Az ún. liberálisokkal kapcsolatban elmondhatom, hogy sajnos polarizáció van. Ódor Lajost a párt nevében hívtam az EP listánkra, sajnos a PS (Progresívne Slovensko) listáját választotta helyettünk.

 

 

  • Ami a köztársaságielnök kompetenciáit illeti, az a valóság, hogy az emberek jól látják, nem nagy ez a hatáskör. Így, hogy a nép választ, emelni kellene a jogköröket, például indokolt lenne, hogy az államfő törvénytervezeteket is beterjeszthessen. A hadsereg parancsnokaként az elnöknek olyan álláspontot kell képviselnie, hogy a háborút elkerüljük. Humanitárius segítséget adjunk, de fegyvereket ne. Az emberélet drága. 
  • Az EP-választási listánkkal nagyon elégedett vagyok, véleményem szerint jó lista lett elfogadva. A jelöltek különbözőek, úgy lettek megszólítva, hogy az élet minden területéről legyenek. Külön örülök, hogy a jelöltek harmada nő. Az EP-ben harcolni kell nekik azért, hogy a kis országoknak megmaradjon a vétójoga. Hozzátenném még, hogy jelenleg nem téma a pártban az Európai Néppártból való kilépés.
  • A roma közösséggel való együttműködést nagyon fontosnak tartom. Ezen a téren, főleg itt Gömörben jó alapokkal rendelkezünk, említhetem a FEMARO, vagy a PURT szervezeteket. Most tartottunk egy megbeszélést az együttműködésről roma polgármesterekkel. Megegyeztünk, hogy roma-tagozatot fogunk indítani a pártban. Persze, ennek az előkészítése igénybe vesz 1-2 év kemény munkát.

 

 

Ezután a jelenlévők soraiból is tehettek fel kérdéseket. Jozef Šimko (Rimaszombat polgármestere) magyarul azt kérdezte Forró Krisztiántól, hogy mi a véleménye Gyimesi Györgyről?

 

„Gyimesi a parlamentben hitelesen képviselte a magyarokat, így került be a pártunkba alelnökként. Itt megvan a saját véleménye, amivel erősiti a pártot.” – hangzott Forró válasza.

 

Olvasónk és a helyi lakosság kérésének eleget téve kérdést intézett Forró Krisztiánhoz a Körkép.sk is.

 

 

„Legutoljára itt találkoztunk, Rimaszombatban, az országgyűlési választások előtt. Akkor a résztvevők egy kérésére lettem figyelmes, miszerint autóbuszjáratot kértek Salgótarjánba, mivel gyakran és szívesen járnak oda vásárolni. Azóta örömmel tapasztaltam, hogy sikerült buszjáratot indítani, a magyar párt elintézte. Tehát ez működik, köszönet érte.

 

Most, kihasználva az alkalmat, kérésem van Önhöz, mint a magyar párt elnökéhez. A Medvesaljáért szólok, ahol az alapvető egészségügyi ellátás láthatóan összeomlóban van. Tisztelet a körzeti doktornőnek és a nővérnek, igyekeznek, de ők magukban a problémákat nem tudják megoldani. Segítség kell. A körzeti orvosi rendelést sürgősen meg kell oldani, a rendelést Egyházasbáston  vissza kell állítani. Ilyen helyzet még nem volt soha. Egy olyan körzet, mint a Medvesalja, nem lehet orvos nélkül.

 

A Medvesalja a járás legdélibb területi egysége. Lakosai magyarok, akik min. 85 százalékban mindig a magyar pártra szavaztak. Látom a helyzetet, az emberek most is azt tervezik. Elnök úr, kérem, segítsenek ezeknek az embereknek!”

 

Forró Krisztián válasza:

 

„A kérdés megoldása láthatóan a megye hatáskörébe tartozik, nehéz lesz megoldani, de igyekezni fogunk, hogy a Medvesalján is legyen állandó orvos”.

 

A kérdésre válaszolt a jelen levő MUDr. Juhász Péter, a megye alelnöke is. Kiemelte, hogy nagy orvoshiány van az országban, ami mindenütt problémát okoz. Az ambuláns egészségügyi ellátás a megyéhez tartozik, az orvoshiányt állandóan jelzik az egészségügyi minisztériumba, mivel csak rendszerszinten tudják megoldani. Talán a Magyarországon tanuló diákjainknak kellene hazajönni dolgozni, ha végeznek. Az ukrán orvosok megoldást jelentenének, de sok feltételt kell teljesíteniük ahhoz, hogy itt gyógyítsanak. Ezen is segíteni kellene minisztériumi szinten. A  Medvesaljára mindenképen állandóan itt szolgáló orvos kell, bízik benne, hogy a problémát megoldják.” – mondta MUDr. Juhász.

 

 

MUDr. Juhász Péter kitért az autóbusz-közlekedés problémakörére is a térségben:

 

„Az autóbusz-közlekedésben a megye február elsejével új közlekedési rendszert (IDS) vezetett be. Célja átláthatóbbá tenni az autóbusz-közlekedést, ezáltal azt hatékonyabbá tenni. Nagyon nagy pénzek mentek el, sokszor jogtalanul, a megye kasszájából, amit szeretnénk ezután más célokra fordítani az emberek érdekében. Sajnos a rendszer bevezetésekor sok hibát észleltünk, de ezek kiküszöbölése folyamatosan zajlik.” 

 

Az alelnök beszélt még a Rimaszombatnak megígért új kórházról is, amely a nem használt B-pavilon helyén épülne. Informálta a résztvevőket, hogy az új kórház építése jó helyzetben van.

 

Mede Géza

képek Gecse Attila, Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 36 olvasónak tetszik ez a cikk.