Nyitókép forrása: rtvs

 

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) munkatársai arra kérik a kulturális minisztériumot, vonja vissza a televízióval és a rádióval kapcsolatos törvénymódosítást, egyben általános társadalmi vitára szólítanak fel a közszolgálatiságról, a független újságírásról és a kulturális kérdésekről. Az üzemben tartási díj eltörlése után ennek legfontosabb előfeltételét a „politikai hatalomtól független, felelős irányítás és stabil finanszírozás” mechanizmusának megteremtésében látják. A nyilatkozatot eddig 600-an írták alá.

 

„A javasolt változtatások következménye a gyakorlatban az RTVS politikai ellenőrzése lehet bármely kormányhatalom által. Ugyanakkor a szabad és független közmédiának a lakosság szolgálatában kell állnia, nem pedig valamilyen párt hatalmi ambícióit kell kiszolgálnia”

 

áll az RTVS munkatársainak nyilatkozatában. Rámutattak a rádió- és tévétanács tagjainak megválasztására, a vezérigazgató megválasztására, valamint a programtanács létrehozására vonatkozó javaslatokra, a programtanács hatáskörébe tartozna „a műsorszolgáltatás ellenőrzése, és beavatkozhatna a hírműsorok és más adások tartalmába”.

 

Az RTVS munkatársai nyilatkozatukban kinyilvánították, hogy szeretnék biztosítani a szlovákiai közszolgálati média jövőjét. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a közvélemény-kutatások eredménye szerint a lakosság hitelesnek tartja az RTVS hírműsorait.

 hirdetes_300x300  

 

„Továbbra is szabadon akarunk alkotni, meg akarjuk őrizni a vélemények pluralizmusát, korlátozások és félelem nélkül akarunk dolgozni”

 

tették hozzá.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!