Nyitókép forrása: cas.sk

 

Oroszország és Kína „egyetemeken és kutatásokon” keresztül próbálja „befolyásolni” az EP-választások kimenetelét – jelentette ki Vladimír Bilčík, a mélyatlantista, háborúpárti Demokrati európai parlamenti képviselője a magyar Portfóliónak nyilatkozva.

 

Bilčík külföldi beavatkozást és dezinformációs kampányokat emleget, és ezért „összehangolt stratégiát sürget az EU ellenállóképességének megerősítésére és a demokratikus folyamatok védelmére”.

 

A Demokrati politikájának olvasatában ez azt jelenti, hogy az EU intézményei szorítsanak a perifériára minden olyan narratíva, amely ellentmond a háborúpárti mainstreamen kívül esik.

 

 hirdetes_300x300  

Fontos kiemelni, hogy a Demokrati egyik alapítója Eduard Heger volt szlovák kormányfő, aki 2023-ban kijelentette, hogy ha a nyugati szövetségesek ezt kérnék tőle, akkor küldene szlovák katonákat Ukrajnába. A párt másik alapítója pedig az a Jaroslav Naď volt védelmi miniszter, aki kőkeményen oroszellenes és háborúpárti, gyakorlatilag a szlovák haderő ütőképességének javára fegyverekkel támogatta Ukrajnát.

 

A Heger-kormány regnálása idején maga Heger kezdeményezett találkozót a Facebook közösségi oldal vezetőivel, hogy a 2023-as előrehozott választások előtti kampány során a maga javára billentse az információs térben az erőviszonyokat. A minisztériumokban és a rendőrségben pedig olyan tisztviselői hálózat épült ki, amely csak egyetlen, a háborús narratívának engedett teret –  a rendőrség például orosz kollaboránsoknak nevezte azokat a polgárokat, akik a háború folytatása helyett a békét szorgalmazták. Így Bilčík mostani kijelentése finoman szólva képmutató.

 

Nyilatkozata alapjánt egy olyan jelentés adja, amelynek lényege, hogy láthatatlan, hibrid háború folyik az információs térben, ahol nagy szerepet vállalnak az orosz és kínai, no meg persze iráni szereplők.

 

Érdemes még kiemelni, hogy a jelentés – az amerikai külpolitikai céloknak megfelelően, de az európai gazdasági érdekeket figyelmen kívül hagyva – a Kína elleni fellépést is sürget, és azt szorgalmazza, hogy „felül kell vizsgálni a kínai partnerségi kapcsolatokat az európai egyetemeken és azonnal meg kell szüntetni a kínai hadsereg által közvetlenül finanszírozott vagy azzal kapcsolatban álló kutatóintézetekkel való együttműködést”.

 

Bilčík azt is hangoztatta, hogy Szlovákia is ki volt téve a külföldi beavatkozásnak Oroszország részéről. Álláspontja nem véletlen: a Heger-kabinet és a Demokratik háborúpárti politikáját a választók a 2023-as előrehozott választásokon mindössze 2,97 százaléknyi szavazattal „jutalmazták”.

 

Az EP-választások kapcsán el kell mondani, hogy a mainstream pártok attól félnek, hogy az EP erősen jobbra fog tolódni. Az európai lakosság jelentős része jobboldali-szuverenista pártokra akarja leadni a voksát, mert elegük van a háborúból és annak gazdasági következményeiből. Ezért az Európai Néppárt (amelynek a Demokrati és tagpártja) és más liberális-progresszív pártcsaládok az orosz dezinformátoroknak állítják be politikai ellenfeleiket – a nyugati sajtó hathatós közreműködésével.

 

Tipikus példa, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újrázni akaró elnöke a Néppárt jelöltállító kongresszusán keményen bírálta a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülést. A német kormány pedig nem demokratikus eszközökkel, hanem hatósági úton akarja meggátolni a német szélsőjobb, az AfD előretörését.

 

Az orosz és kínai befolyásolás narratívája mögött az amerikai demokraták receptjét kell látni, akik fő politikai ellenfelükre, Donald Trumpra is rásütötték, hogy az oroszok dezinformációs hadjárata miatt választották meg 2016-ban. Ergo, a Bilčík félék azt a narratívák kezdik elhinteni, hogy ha nem a liberális-progresszív háborúpárti mainstream kerül hatalomra, az csak és kizárólag külföldi beavatkozásnak lesz köszönhető – és nem annak, hogy a lakosságnak elege van a Demokrati-féle pártok politikájából…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!