Nyitókép forrása: RTVS

 

Amennyiben a kormánykolalíció a jelenlegi formájában terjeszti a parlament elé a közmédia megváltoztatásáról szóló törvénymódosítást, az ellenzék ismét olyan obstrukcióhoz folyamodik, mit amilyet a Btk-módosítás elfogadásánál is folytatott – jelentette ki az ellenzéki SaS újdonsült pártelnöke, Branislav Gröhling a köztévé 5 perc múlva 12 című műsorában.

 

A Btk-módosítánál nem túl elegáns, de igen hatékony módszerrel, egyszerű időhúzással hetekig hátráltatta az ellenzék a parlamenti vitát. Emlékezetes Grendel Gábor (Slovensko) hétórás felszólalása, amely semmilyen hozzáadott értéket nem képviselt, azon túl, hogy hét órát nyert a Speciális Ügyészségnek. A kormánykoalíció végül úgy küszöbölte ki az ellenzék obstrukcióját, hogy időkorlátot rendelt el a parlamenti vitán zajló felszólalásoknak.

 

Az SaS azt is jelezte, hogy nem fognak teketóriázni, és az ha az RTVS-re vonatkozó törvény jelenlegi formájában került beterjesztésre, az EU-hoz fordulnak jogorvoslatért (ez tökéletesen beleillik a liberális ellenzék azon stratégiájába, hogy elzárja a szlovák kormánytól az uniós forrásokat – a szerk.).

 

 hirdetes_300x300  

Roman Michelko (SNS) parlamenti képviselő szerint az ellenzék azon lépése, hogy be akarja vonni az EU-t a belpolitikai csatározásokba, 1968-at idézi.

 

Michelko szerint 1968-ban is Moszkvába jártak panaszkodni egyesek, alapot adva Csehszlovákia megszállásának, most pedig Brüsszelbe járnak egyes képviselők.

 

Gröhling azzal érvelt, hogy az Európai Bizottság „nyilván” korlátozni fogja a közmédiában véghezvihető változtatásokat.

 

Michelko szerint azonban a kormánykoalíció meg van győződve róla, hogy az RTVS már nem teljesíti közszolgálati funkcióját, ahogy a pártatlanság, kiegyensúlyozottság és objektivitás feltételeit sem. Arra is felhívta a figyelmet, hogy meg kell vizsgálni, mennyire átláthatóan és hatékonyan használta fel az RTVS jelenlegi vezetősége a kapott közpénzeket. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a műsorgyártást valamiért az RTVS külső cégekre (is) bízta.

 

A műsorvezető azzal kontrázott, hogy a kritikusok szerint az RTVS megváltoztatásának egyetlen oka, hogy csak így lehet eltávolítani a jelenlegi igazgatót, akinek rendes hivatali ideje csak 2027-ben járna le.

 

Michelko erre azzal reagált (hangsúlyozzuk: az RTVS vitaműsorában), hogy a közmédiában zajló politikai viták színvonala rosszabb, mint más csatornákon. Arra panaszkodott, hogy még a keményen kormányellenes Denník N is engedi, hogy vita közben befejezze mondandóját, nem vágnak bele a szavába, kapott kellő teret vélemény kifejtésére.

 

„A közmédia stúdiójában nem mindig kaptam meg ugyanezt a lehetőséget”

 

mondta.

 

Michelko elutasította, hogy a törvény által javasolt új testület (Programtanács) cenzorként működne majd a közmédiában.

 

Görhling azzal érvelt, hogy az Európai Unió sajtószabadságról szóló irányelve „világosan tiltja a sajtó politikai ellenőrzését”.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy Gröhling valószínűleg módszeresen „elfejetette”, hogy az ő pártja volt az, amelyik a Radičová-kormány idején hasonlóan markáns változtatásokat vezetett be, és éppen korábbi pártelnöke, Richard Sulík nyíltan kijelentette a sajtónak, hogy a koalíciós partnerekkel együtt leülnek és eldöntik ki kerül az újonnan létrejövő RTVS igazgatói székébe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!