Nyitókép forrása: SITA/Viktor Zamborský

 

Nem hallottunk olyan egyértelmű állásfoglalást Ivan Korčok elnökjelölttől arról, hogy küldene-e szlovák katonák Ukrajnának – jelentette ki Erik Tomáš (HLAS) munkaügyi miniszter a TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában. Vitapartnere a Korčokot támogató KDH parlamenti képviselője, Martina Holečkov volt, aki azt hangoztatta, hogy a KDH „nem ért egyet azzal, hogy katonákat küldjünk Ukrajnába”.

 

Tomáš az elnökválasztás kapcsán elmondta, hogy a HLAS jelöltje, Peter Pellegrini házelnök akkor vállal nyilvános tévés vitát Ivan Korčokkal, ha ők ketten kerülnek be az elnökválasztások második körébe.

 

Tomáš a SIS igazgatói posztjának sokat vitatott kérdése kapcsán leszegezte, hogy a SIS-re vonatkozó jelenlegi törvényen nem akarnak változtatni, és a HLAS szeretné, ha az államfő joga maradna továbbra is a titkosszolgálati igazgató kinevezése.

 

 hirdetes_300x300  

Ez utóbbi kapcsán azt érdemes tudni, hogy Zuzana Čaputová leköszönő államfő (aki egyébként a progresszív erőtérhez tartozik) nemrég kijelentette, hogy a SIS új igazgatójának kinevezését utódjának hagyja meg. Mivel az új államfő csak nyáron foglalhatja el az elnöki palotát, a kormány Čaputová szavait obstrukciónak értékelte, ezért a SIS alapszabályának módosításával ültette be az igazgatóhelyettesi pozícióba az általa jelölt Pavol Gašpart (a Kuciak-gyilkosság után kényszerűen távozó Tibor Gašpar volt országos rendőrfőnök fiát). Az ifjabb Gašpar ma igazgatói jogkörökkel bíró igazgatóhelyettesként kvázi vezeti a titkosszolgálatokat.

 

Kemény vita bontakozott ki Ukrajna kapcsán, pontosabban amiatt, hogy Emmanuel Macron francia államfő folyamatosan nyugati katonák Ukrajnába küldéséről beszél. Macron legutóbb kijelentette, hogy bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy Franciaországnak szárazföldi hadműveleteket kell végeznie Ukrajnában.

 

Tomáš hangsúlyozta, hogy a HLAS elnöke (de főleg, elnökjelöltje), Peter Pellegrini világosan elutasítja a szlovák katonák Ukrajnába küldését.

 

„Én nem hallottam Korčoktól világos állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy küldene-e szlovák katonákat Ukrajnába”

 

mondta Tomáš, hangsúlyozva, hogy a szlovák államfő egyben a szlovák hadsereg főparancsnoka. Mi azért hozzátesszük, hogy a katonák küldését előbb a parlamentnek kellene megszavaznia.

 

Holečková azzal érvelt, hogy Korčok – bár pártja őt támogatja a választásokban – nem a KDH elnökjelöltje, és a kereszténydemokraták elutasítják a katonák Ukrajnába küldését. Szerint a kormány meg akarja rémíteni a nyilvánosságot. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen beavatkozást előbb a parlamentnek és a kormánynak kell jóváhagynia.

 

Szinten nagy horderejű téma volt a vitaműsorban a közmédia helyzete. Tomáš szerint a HLAS egyértelmű álláspontja, hogy a kormány által javaslatban megfogalmazott változtatások szükségesek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a javaslat egyelőre még csak tárcaközi egyeztetésen van.

 

Az ellenzék által szervezett tiltakozóakció kapcsán elmondta, hogy az ellenzék minden témába belekaszkodik, hogy azt meglovagolja saját elnökjelöltje (Ivan Korčok) javára, így a tüntetések az elnökválasztások végéig valószínűleg kitartanak.

 

Tomáš szerint a törvény célja az, hogy az RTVS ismét közszolgálati intézmény legyen, ami szolgálja a köz szolgálatának feladatát.

 

A kormány javaslata teljesen átrendezné a közmédia berendezkedését, és eltávolítaná annak igazgatóját a pozíciójából. A változtatásokkal és azok okaival részletesen foglalkoztunk korábbi cikkünkben:

 

A közmédiának, úgy, ahogy eddig ismertük, befellegzett. Machaj távozik, naponta egyszer jön a szlovák himnusz

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!