Nyitókép: SITA

 

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök megérti azokat az indokokat, amiért a Petr Fiala vezette cseh kabinet lemondta az áprilisra tervezett cseh-szlovák együttes kormányülést.

 

A szlovák államfő, aki hétfőn délután néhány órás látogatást tesz Prágában, újságíróknak azt mondta, hogy a kormányokat kivéve a cseh-szlovák kapcsolatok erősek és barátságosak.

 

 hirdetes_300x300  

„Vannak itt bizonyos fontos, talán még az értékrendet is érintő eltérések a külpolitikában. Ez az, amire Fiala kormányfő felhívta a figyelmet. El kell hogy mondjam: értem azokat az érveket, amelyekkel ezt indokolta. A Szlovák Köztársaság néhány képviselőjének nyilatkozatait szerencsétlennek tartom”

 

– jelentette ki a sajtónak nyilatkozva Čaputová.

 

Zuzana Čaputová kifejezte reményét, hogy Prága és Pozsony viszonyában sikerül az ellenségeskedést újra kölcsönös tiszteletre váltani. „Sok olyan téma és lépés van, amelyekben továbbra is kommunikálni kell, együtt kell működni, és jelzéseket kell küldeni a közeledésről” – fejtette ki a szlovák vezető, aki Petr Pavel cseh államfő meghívására érkezett Prágába a Václav Havel volt csehszlovák és cseh államfőről készült dokumentumfilm ünnepélyes bemutatójára.

 

A filmpremier előtt Zuzana Čaputová találkozik, és rövid megbeszéléseket folytat Fialával és Pavellel is.

 

Szlovákiában a hét végén elnökválasztást tartanak, amelyen Zuzana Čaputová nem indul. Elnöki mandátuma június 15-én jár le. Diákoknak és újságíróknak Prágában azt mondta, hogy utolsó hivatalos elnöki látogatását jelképesen Csehországba tervezi.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!