Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Az ország alapvető külpolitikai irányvonala nem válhat a pártok közötti harcok tárgyává. Ennek a pártpolitika fölött álló konszenzusnak kell lennie – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök az ország kül- és Európa-politikáját értékelő 22. konferencián tartott beszédében.

 

Úgy fogalmazott, a külpolitika és a demokrácia jó működéséhez elengedhetetlen a párbeszéd, még akkor is, ha nem mindenben értünk egyet. Az államfő azt mondta, meglátása szerint a párbeszéd fokozatosan eltűnik a szlovák külpolitikából. „A világ négy égtáján elhangzó politikai tézisek veszik át a párbeszéd helyét, ebben azonban a nyugat fokozatosan gyengül. Minél engedékenyebb a kormány az orosz rendszerrel, amely az ellenségek listájára sorolt bennünket, annál durvább szavakkal illetik a szövetségeseinket” – jegyezte meg Čaputová, és hozzátette, a jövő majd megmutatja, hogy büszke, valóban szuverén, független országként kerülünk-e ki ebből a megpróbáltatásból, vagy elveszítjük a presztízsünket és a szövetségeseinket.

 

Čaputová megjegyezte, a szlovák társadalom polarizálódása egyre inkább összefügg a külpolitikai tengellyel. „Mintha egyre gyengülne a társadalmi konszenzus arról a kérdésről, hogy hová tartozunk az értékek és a külpolitika szempontjából” – mondta az államfő, és rámutatott, egyre kevesebben tartják pozitív dolognak a NATO- és az EU-tagságot, pedig szerinte ez a leginkább működőképes és a legbiztonságosabb szövetség az ország szempontjából.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfő szerint a társadalom polarizálódásának és megosztottságának oka, mint ahogyan más országokban is, a válság és a közösségi média. „A közösségi média bizonyíthatóan a dezinformáció és a propaganda terjedésének fő platformja, és Szlovákia még a hasonló európai országoknál is kitettebb ebből a szempontból” – jelentette ki a köztársasági elnök, és hozzátette, régóta szorgalmazza a megfelelő intézkedések elfogadását országos és európai szinten is.

 

Az ukrajnai helyzetre utalva azt mondta, ez az egyetemes értékekért folytatott küzdelem, és nem elég csupán felszólítani a békekötésre. Véleménye szerint az egészséges realizmus az, ha támogatjuk Ukrajnát, és ezzel a lehető legtávolabb tartjuk határainktól az orosz fenyegetést. Ha Ukrajna tárgyalóasztalhoz akar ülni, ott erősnek kell lennie, amiben csak a nemzetközi támogatás segítheti az országot. „Az igazságos béke és az Ukrajnának nyújtott katonai segítség semmiképpen sem zárja ki egymást” – mondta. Az egészséges realizmus mellett szükségesnek nevezte az Európai Unión belüli partnerségek erősítését is.

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!