Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A Speciális Ügyészi Hivatalnak köszönhetően Szlovákia biztonságosabb ország volt, ezt az elmúlt 20 évben elért konkrét eredmények támasztják alá – jelentette ki Grendel Gábor parlamenti képviselő (Slovensko, Za ľudí, KÚ) az ügyészség bazini (Pezinok) épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Slovensko mozgalom tagjai kedden köszönetet mondtak a Speciális Ügyészség ügyészeinek, főleg a gazdasági bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni harc terén végzett munkájukért.

 

„Ez a kormány nem biztonságos országot akar, hanem azt, hogy nyugodtan lehessen lopni. Ezért volt szüksége alacsonyabb büntetési tételekre a gazdasági és korrupciós bűncselekményeknél, és a gazdasági bűnözés és a korrupció ellen legsikeresebben harcoló intézmény felszámolására”

 

jelentette ki a sajtótájékoztatón Grendel.

 

Emlékeztetett, hogy létrehozása után a Speciális Ügyészségnek sikerült leszámolnia a nem banki szolgáltatók csalóival, illetve több szervezett bűnözői csoporttal.

 hirdetes_300x300  

 

„Csak 2020-ban, az ügyészség élén történt változás után sikerül büntetőeljárást indítani olyan emberek ellen, akik addig a törvények felett álltak”

 

tette hozzá Grendel, majd megjegyezte, ez is az oka, hogy a Fico-kormány az intézmény likvidálásáról döntött. Roman Mikulec parlamenti képviselő (Slovensko, Za ľudí, KÚ), korábbi belügyminiszter rámutatott, a jelenlegi kormány tagjainak korábban nem volt semmi gondja a Speciális Ügyészséggel, csak az elmúlt három évben, amióta megkezdődött a Smer-SD-vel, a Hlas-SD-vel és az SNS-szel kapcsolatban lévő emberek korrupciós ügyeinek kivizsgálása.

 

Igor Matovič, a mozgalom elnöke kijelentette, hogy most félreállítják azokat az ügyészeket, akik a legkomolyabb esetek nyomába eredtek, és olyan részlegekre helyezik őket, ahol csak statisztaszerepük lesz.

 

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerint a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetésével azt üzeni a kormány, hogy a legfelsőbb körökhöz vezető korrupció és szervezett bűnözés nem lesz kivizsgálva.

 

„Ma ismét reális a veszély, hogy az ügyészség olyan emberek ellenőrzésre alá kerül, mint Dušan Kováčik, aki a politikusok összes korrupciós ügyét lesöpörte az asztalról, és a maffiától kapott kenőpénzek miatt ítélték él”

 

szögezte le Remišová azzal, hogymMindent meg kíván tenni, hogy ellenzéki összefogással megtalálják a módját a kormányzati úthenger megállításának.

 

Mint ismert, a Speciális Ügyészi Hivatal március 20-val megszűnik, ügyészei hétfőn (március 18.) átvették a Legfőbb Ügyészségre való áthelyezésükről szóló rendeleteket. Maroš Žilinka főügyész leszögezte, az áthelyezésekről szóló döntéseket a törvények szerint hozta meg, az alapján, ahogy ezt az ügyészség működésének biztosítása megkövetelte.

 

Érdekesség, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze még az utolsó pillanatban vádat emelt a Gorilla-ügyben Jaroslav Haščák és további négy fő ellen.

 

Gorilla-ügy: Utolsó tőrdöfésként még vádat emelt Haščák ellen a Speciális Ügyészi Hivatal

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!