Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Az elnökválasztás előtti napokra időzítve a Politico brüsszeli hírportál belengette, hogy Brüsszel a jövőben Szlovákia ellen is élni fog a jogállamiságnak csúfolt megrendszabályozó ostorával. A lap olyan nyíltan Ivan Korčok progresszív-elnökjelöltjenk kampányoló személyeket szólított meg a szlovákiai helyzet értékelésére, mint Michal Vašečka, vagy a PS EP-képviselője, Martin Hojsík.

 

Vašečka egyenesen arról beszélt, hogy Robert Fico kormány maffiaállamot hoz létre. Hojsík pedig nyíltan fenyegetőzött, hogy az Európai Bizottság „komolyan fogja kezelni a szlovákiai helyzetet”, hogy elkerülje „azokat a hibákat”, amelyeket Magyarország esetében „túl sokáig tűrt”.

 

A PS politikusa ráadásul nyíltan beszél arról, hogy már dolgoznak Szlovákia uniós forrásainak elzárása érdekében:

 

 hirdetes_300x300  

„Félidős költségvetési megbeszélést tartunk. Nem áshatjuk alá a tagállamok azon belső bizalmát, hogy nem vigyázunk jól a forrásaikra. Nem mi vagyunk a pénzük őrzői. Rendkívül naiv elképzelés Fico részéről, hogy mindezt megúszhatja”

 

mondta Hojsík, kiemelve, hogy ha a Fico-kormány továbbra is az illiberális politikai vonalat követi, akkor azt kockáztatja, hogy elveszti az uniós forrásokhoz való hozzáférést. 

 

Ezzel egyértelművé vált, hogy a szlovák ellenzék, amely képtelen volt kormányrakerülni a tavalyi választásokat követően, most külföldön próbál szövetségeseket keresni, hogy a demokratikus választások eredményét nem épp demokratikus eszközökkel torzítsák.

 

A Politico megszólaltatta a PS EP-választási listavezetőjét, Ódor Lajost is, tavaly nyáron független szakértői kormányfőként reklámozta magát, aztán idén progresszív EP-képviselő jelölt lett.

 

„Fico számára az a prioritás, hogy büntetlenséget vásároljon a haveroknak, lebontsa a demokráciát és egyfajta autokratikus rezsimet hozzon létre”

 

mondta a volt megbízott kormányfő.

 

A szintén szivárványos aktivista Ján Gálik is teret kapott a cikkben, szerinte Fico most már az újságírókra vadászik, és ezért akarja gyökeresen átformálni a közmédiát.

 

„Ismét olyan légkört teremtenek, ahol több újságírót meggyilkolhatnak, remélem, hogy nem így lesz, de lehetséges, hogy újra gyilkosságra kerül sor. És Fico teljes mértékben felelős ezért a légkörért”

 

fogalmazott.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy a múlt heti kormányellenes tüntetésen a Markíza által bejátszott egyik összevágásban hallani lehetett, ahogy egy progresszív szimpatizáns azt mondja, megint meg kellene halnia egy újságírónak, hogy többen tüntessenek a kormány ellen…

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!