Nyitókép forrása: rtvs

 

A társadalom számára az a legjobb, ha a következő államfő erős felhatalmazást kap – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a közszolgálati televízióban szerda este mondott beszédében. Az embereket arra kérte, éljenek választójogukkal és menjenek el szavazni szombaton (március 23.).

 

„Egyik államfőjelölt sem tudja megemelni a nyugdíjakat, csökkenteni az élelmiszerárakat, nem tud kórházat építeni és a világbékét sem tudja szavatolni, mivel ilyen dolgok egyszerűen nincsenek a hatáskörei között, bár meglehet, hogy önök éppen ezeket tartanák a legfontosabbnak az életükben. Viszont az államfő biztosíthatja az alkotmányos rendet, méltóképpen képviselheti az országot, odafigyelhet a legfontosabb társadalmi kérdésekre és legitim módon nyomást gyakorolhat a helyzet javítása érdekében. És ez egyáltalán nem kevés”

 

szögezte le Čaputová.

 

Arra is emlékeztette az embereket, hogy az államfőválasztáson kinyilvánított véleményüket a politikai élet összes szereplője kénytelen lesz fenntartások nélkül elfogadni.

 hirdetes_300x300  

 

„Voltaképpen már azt is ajándéknak tekinthetjük, hogy senki sem tudja előre közülünk, milyen eredménnyel zárul az államfőválasztás. Ez a világos bizonyítéka, hogy még mindig szabad társadalomban élünk. Vannak országok, amelyekre mindez nem igaz”

 

jegyezte meg.

 

Bárki lesz is az új államfő, Čaputová szerint azért is szüksége lesz erős felhatalmazásra, hogy teljesíteni tudja nehéz küldetését – az összes állampolgár javát szolgálja az elnöki hivatalban, ne csak a saját választóiét.

 

„Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy nagy belső erőt és energiát igényel, ha az államfő tisztességgel akarja teljesíteni ezt a küldetését. Másrészt óriási kiváltság az államfő belső szabadsága. Csakis az állampolgároknak tartozik felelősséggel, akiktől a felhatalmazást kapta”

 

szögezte le az államfő.

 

Čaputová azt szeretné, ha Szlovákiának öt év múlva is elismert helye lenne a világban, jó viszonyt ápolna a szomszédos országokkal, a partnerországokkal és a szövetségeseivel, és sikerülne előbbre lépnie.

 

„Semmi mást nem kívánok, mint hogy önök, az ország állampolgárai biztonságos és barátságos otthonuknak tekinthessék az országot, függetlenül a társadalmi helyzetüktől, foglalkozásuktól, bőrük színétől, orientációjuktól, nemzetiségüktől és vallásuktól”

 

szögezte le az államfő, hozzátéve, hogy ebben fontos szerepe van az államfőnek is, ezért fontos minden egyes leadott szavazat a választáson.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!