Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A liberális Euronews exkluzív felmérése szerint az idei EP-választásokon a zöld és progresszív pártok támogatottsága összeomlik, ez azonban nem fogja annyira megváltoztatni az erőviszonyokat, hogy az Európai Néppárt, a progresszív Renew Europe és a Szocialisták és Demokraták nevű baloldali frakció közös parlamenti többsége veszélybe kerüljön. Ugyanakkor az Euronews számai is azt bizonyítják, hogy a szuverenista, nemzeti-konzervatív oldal erőteljesen előretör.

 

A felmérés számai szerint a június 7-9. között zajló EP-választásokon várhatóan a legnagyobb veszteséget a Zöldek EP-frakciója és az Emmanuel Macron francia elnökkel együtt emlegetett Renew Europe fogja elszenvedni. Mindkét frakció 17-17 mandátumot veszít majd.

 

A baloldali S&D frakció 4, az Európai Néppárt 1 mandátumot veszíthet.

 

 hirdetes_300x300  

Tegyük hozzá, hogy ezek a számok is azt jelentik, hogy a háborúpárti, mainstream pártok összesen 39 mandátumot veszítenek majd. Miközben

  • az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 8, 
  • a szuverenista nemzeti Identitás és Demokrácia (ID) 22, 
  • és az egyelőre frakcióba nem besorolt csoportok 19 mandátummal növelik súlyukat az EP-ben. 

 

A mainstream pártok gyengülése azonban az Euronews számai szerint nem elég nagyok ahhoz, hogy döntő jobbratolódás menjen végbe az EP-ben. A 720 fős európai parlamentben továbbra is az Európai Néppárt, a S&D és a Renew Europe marad többségben 398 együttes mandátummal.

 

A szuverenista oldalnak együtt 267 mandátuma lenne a felmérés szerint, ami az összes képviselői hely 37 százaléka.

 

 

Szlovákiai viszonyok

 

A felmérés arra is kitért, hogy országonként milyen győzelmek és mandátumszámok születnének. Szlovákiában a Smer kapná a legtöbb EP-mandátumot. Csehországban az ellenzéki, Andrej Babiš vezette ANO, Lengyelországban a Polgári Koalíció (Donald Tuskhoz kötődik), Magyarországon pedig a Fidesz-KDNP.

 

Szlovákiában a szélősbal, a Zöldek és a szocialista S&D, az ECR és a szuverenista-nemzeti ID frakcióhoz tartozó pártok nem juttatnának be egyetlen képviselőt sem.

 

Mivel a neokonzervatív-liberális SaS az ECR frakció tagja, ez azt jelenti, hogy az SaS egyetlen mandátumot sem szerezne az Euronews ISPOS-felmérése szerint, így Richard Sulík nem jutna ki Brüsszelbe.

 

A másik érdekesség, hogy a Smert és a HLAS-t a függetlenek közé sorolták, tekintettel arra, hogy mindkét párt tagságát felfüggesztették a szocialista pártcsaládból.

 

A harmadik fontos körülmény, hogy az ellenzéki PS, amely a Renew Europe frakció tagja, 5 mandátumra tenne szert, ez eggyel több, mint a 2019-ben megszerzett képviselői helyek száma – ám, ennek a sikernek a hátterében az áll, hogy a Szlovákiának járó mandátumok számát egy fővel növelték. A PS ráadásul közben a felmérés szerint el fogja veszíteni egy fontos szövetségesét, az SaS-t.

 

Az Európai Néppárthoz tartozó szlovákiai pártok összesen 2 mandátumot tudnak majd kijuttatni az EP-be.

 

Ez azt jelenti, hogy komoly verseny kezd kibontakozni az álkonzervatív politikát folytató KDH és a Magyar Szövetség között, a felmérés által előrejelzett két néppárti mandátum ugyanis közöttük oszlik meg. 

 

Ha a teljes képet nézzük, akkor elmondható, hogy Szlovákiában a mainstream-liberális pártok veresége várható. 2019-ben a PS megnyerte az EP-választásokat, a liberálisok így összesen 6 mandátumot uraltak. Mivel a KDH szinte mindenben tekintetben követte őket a szavazások során, gyakorlatilag 8 mandátum felett volt ellenőrzésük, plusz a gyakran velük együtt szavazó OĽANO egy képviselője.

 

Ha a mostani felmérés számai válnak valóra, az azt jelentené, hogy az egykori kilenc helyett a liberális mainstream legfeljebb hét, de inkább csak hat mandátumot fog birtokolni, vagyis a többség a szuverenista oldalt erősíti majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!