Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Szombat reggel 7 órától megnyíltak a szavazóhelyiségek szerte az országban. A választópolgárok kilenc jelölt közül választhatják meg Szlovákia új államfőjét. Eredetileg tizenegy jelölt volt, ám Andrej Danko (az SNS elnöke) és Róbert Švec visszaléptek, mindketten Štefan Harabin javára. Ez Szlovákia történetének hatodik közvetlen elnökválasztása.

 

Szlovákia választott: itt követheti a folyamatosan frissülő részeredményeket

Interjú Forró Krisztiánnal:

 

Forró Krisztián a Körképnek az államfőválasztás 1. fordulója után: A lemondásom nincs terítéken (Interjú)

 hirdetes_300x300  

 

 

 

00.05 – Pellegrini az első körben elszenvedett veresége után

 

Pellegrini az első fordulóban elszenvedett vereségéről: Szlovákia jelentős része nem akar liberális államfőt

 

23:38 – Fordulat: Korčok átvette a vezetést 85,61 százalékos feldolgozottságnál. 

 

23:32 – 76,5 százalékos feldolgozottságnál Korčok nagyon feljött Pellegrinire, ebből még fordítás is lehet. Ha Korčok győztesen is kerül ki a versenyből, a szakértők szerint csak minimális lesz a különbség, a végső csata a második körben lesz. 

 

23:18 – A részeredmények alacsony feldolgozottsági aránya miatt Peter Pellegrini továbbra sem akarja értékelni a jelenlegi számokat, hiszen még sok eredmény nem érkezett be a statisztikai hivatalba. Amint azt Pellegrini elmondta, minden egyes szavazatot ugyanolyan értékesnek tart – függetlenül attól, hogy a választópolgár az ország melyik részében él, vagy magyar, esetleg más nemzetiségű. Elmondta, hogy Korčok az elmúlt napokban többször is változtatott eddigi álláspontján. Ezt Pellegrini nem fogja követni: ő elhivatottan kitart eddigi retorikája, nézetei és értékrendje mellett. Szuverén Szlovákiát akar és békét – fogalmazott Pellegrini.

 

 

23:00 – 32,60%-os feldolgozottságnál: Pellegrini 42,34%, Korčok 33,23%, Harabin 12,96%, Forró 5,45%, Matovič 2,49%, Kubiš 1,79%, Kotleba 0,7%, Dubovský 0,67%, Náhlik 0,13%

 

22:57 – Peter Pellegrini megerősítette, hogy szeretné a második körben megszerezni a felvidéki magyar szavazók támogatását is, ezen felül meghívja választási stábjába Robert Ficot és azon pártok elnökeit is, akik támogatják őt a második fordulóban.

 

22:53 – Peter Pellegrini eredményvárójáról jelentjük:

 

Peter Pellegrini eredményvárójáról jelentjük – Képekkel

 

22:50 – 18,57%-os feldolgozottságnál: Pellegrini 43,84, Korčok 29,97%, Harabin 13,25%, Forró 6,77%, Matovič 2,69%, Kubiš 1,66%, Kotleba 0,8%, Dubovský 0,61%, Náhlik 0,16%

 

22:45 – Forró Krisztián galántai eredményváróján helyszíni tudósítónk szerint komor a hangulat, érdeklődésünkre, hogy hol és hánykor lesz a sajtótájékoztató, nem kaptunk értékelhető választ.

 

Feszült a hangulat Forró Krisztián eredményváróján

 

22:40 – 22:30-kor rögtön megjelent a volbysr.sk oldalon az első részeredmény. 7,10%-os feldolgozottságnál Peter Pellegrini 44,84%-on, Ivan Korčok pedig 25,63%-on áll. Forró Krisztiánnak hétszázalékos feldolgozottságnál 9,56%-a van.

 

volbysr.sk
volbysr.sk

 

22:35 – Az RTVS számára a MEDIAN SK által készített választási modell alapján a választások első körében Ivan Korčok győzött 34,9 százalékkal, míg Peter Pellegrini másodikként jutott be a második fordulóba 34,3 százalékkal. Eszerint a modell szerint Forró Krisztián a szavazatok 3%-át szerezte meg.

 

rtvs

 

A Median exit pollja szerint az államfőválasztások első körét Korčok nyerte, Pellegrini a második

 

22:25 – 22:30-kor végetér a moratórium. Ezt követően azonnal megjelennek az első exit pollok. Továbbra is kövessék velünk az eseményeket!

 

22:21 – A legtöbb elnökjelölt már megérkezett az eredményvárójára. Štefan Harabin egy nagyjából 120 fős társasággal várja az eredményeket, Ján Kubiš ezzel ellentétben szűkebb körben, nagyjából 50 vendéggel közösen várja az első exit pollokat. Forró Krisztián eredményváróját Galántán tartják – innen jelentkezik majd be a Körkép helyszíni tudósítója is, ahogy Peter Pellegrini eredményváróján is ott vagyunk.

 

22:11 – Az ország legtöbb szavazóhelyiség már bezárta kapuit, és elkezdték a szavazatok számlálását. Ennek ellenére továbbra is moratórium van érvényben, mert vannak települések, ahol különböző okok miatt 22:30-ig kitolták az urnazárást. 

 

21:57 – Felmérés: Nem Čaputová a legnépszerűbb az eddigi elnökök közül. A Focus ügynökség a Markíza megbízásából készített felmérés szerint a legnépszerűbb a volt (és hamarosan már csak volt) elnökök közül Rudolf Schuster, akit a megkérdezettek 31 százaléka jelölt meg kedvenc elnökeként. Čaputová jelenlegi államfő csak a második 24 százalékkal. Ivan Gašparovič a dobogós harmadik 18 százalékkal. Őt Michal Kováč követi 8 százalékkal. A sort Andrej Kiska zárja 6 százalékkal.

 

21:35 – Ivan Korčok eredményváróján a progresszív erőtér vezető személyiségei is ott vannak. A Falkensteiner hotelben már ott van Michal Šimečka, a PS elnöke, Ján Budaj (Demokrati) volt környezetvédelmi miniszter, aki anno környezetvédelmi díjban részesített egy transznemű szivárványos aktivistát, és Pavol Demeš egykori külügyminiszter. Ott van még Juraj Droba Pozsony megyei megyeelnök és Juraj Stern, a Páneurópai Főiskola rektora, Mikuláš Dzurinda (Modrí-Most-Híd volt elnöke) exkormányfő, Jaroslav Naď háborúpárti volt védelmi miniszter, a Demokrati elnöke, valamint František Mikloško, a KDH képviselője is. 

 

20.49 – Pozsonyligetfaluban elérte a választási részvétel a 46 százalékot.

 

Az adatok este 17.00 órához érvényesek. Ligetfalu a főváros legnagyobb városrésze, ahol mintegy 250 ezer személy él.

 

20.32 – Kétségbeesett mozgósításba kezdtek a járási titkárok

 

A Magyr Szövetség járási titkárai kétségeesetten hívogatják az egyes településvezetőket, hogy próbáljanak mozgósítani. A magyarlakta területeken ugyanis az előzetes számok alapján ismét alacsonyabb a választási kedv, mint az országos átlag.

 

Dunaszerdahelyen például 18.00 órakor alig 30 százalék volt. A Körkép.sk úgy tudja, vannak helyek, ahol a hangosbemondóban hirdetik újra és újra a választásokon való részvétel fontosságát,, mert nem tudnak mit kezdeni a településvezetők. Este 22.00 óra után az egyes járási elnököknek kell beküldeni a részvételi arányokat. Az összesített járási mutatók Forró Krisztián kampánystábjában futnak össze.

 

 

20.25 – Itt várják az eredményeket az államfőjelöltek

 

Lassan megtelnek újságírókkal az egyes jelöltek eredményváróinak helyszínei.

 

Forró Krisztián Galántán, a Pázmány Péter Alapítvány székházában ütött tanyát

Peter Pellegrini Pozsonyban az Aušpic étteremben állította fel a választási eredményváróját

Ivan Korčok szintén Pozsonyban, a Falkenseiner hotelben.

 

19.25 – Meghosszabbították a kampánycsendet és a választási moratóriumot

 

 

A 2024-es államfőválasztás 22.00 óra helyett 22.20-is fog tartani. Ennek oka, hogy a szenyicei választási bizottság egyik tagjának rosszulléte miatt tovább maradnak nyitva a szavazóhelyiségek.

 

Meghosszabbították a kampánycsendet és a választási moratóriumot

 

18.45 – Alacsonyabb lehet a választási részvétel a magyarok körében mint országosan.

 

Részletek alábbi cikkünkben:

 

Ismét negatív részvételi rekord várható a magyarlakta területeken?

 

18.26 – Gyimesi és Fico is barna bőrkabátban mentek szavazni

 

Ez az új civil-divat?

 

 

18.21 – Választási részvételi adat Dunaszerdahelyről

 

A Csallóköz fővárosában nagyon alacsony a választási részvétel. Délután 16.00 órakor alig 23 százalék volt.

 

Államfőválasztás: Minden egy helyen, amit a szavazásról tudni kell

 

 

17.37 – A magyarlakta területeken is inkább a szlovákok mennek választani

 

A Dunaszerdahelyi járás egy-egy településen 10 es 15 %-os a részvételi arány. Dunaszerdahelytol Pozsony felé pedig többnyire a szlovák lakosok voltak eddig, tudta meg a Körkép.sk az egyes választási helyiségekben végzett felmérése alapján.

 

17.31 – Gyér a választói érdeklődés Komáromban

 

Helyszíni tudósítónk, Buday Mária jelenti: Komáromban a délelőtti órákban folyamatosan érkeztek a választók Szlovákia új köztársasági elnökének megválasztására, de sorok nem alakultak ki a választóhelyiségek előtt. Ennek alapján jelenleg az állampolgári jogunk gyakorlásának lehetősége iránti érdeklődés közepesnek tekinthető.

 

Fotók, Buday Mária, Körkép.sk

 

15:29 – Szlovákiában nehéz a helyzet, a polgárok a megszorítások időszakával néznek szembe. Ezen az állapoton az államfő javíthat – jelentette ki Ivan Gašparovič volt szlovák államfő. A helyzet javulásához szerinte az is szükséges, hogy az emberek kitörjenek a komfortzónáikból és a kölcsönös megértésre törekedjenek.

Ivan Gašparovič is szavazott: Szlovákiára a megszorítások időszaka vár

13:57 – A Mentőszolgálat operatív központja eddig négy helyszínre küldött mentőautót az elnökválasztással összefüggésben. A mentősöknek Túrócszentmártonban, Szenicán, Galántán és Kassán kellett beavatkozniuk.

Van dolguk a mentősöknek is az elnökválasztás napján

 

13:19Zuzana Čaputová köztársasági elnök ismételten felszólította az embereket, hogy menjenek el szavazni. Čaputová Bazinban (Pezinok) adta le a szavazatát. Úgy véli, hogy a választásokon való részvétellel befolyásolni lehet a „közös jövőnket”.

Zuzana Čaputová ismét szavazásra szólította fel az embereket

 

12:50 – Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke is leadta már szavazatát

 

 

12:18 – Peter Pellegrini: „Minden választás a demokrácia ünnepe, ezért az embereknek minden egyes alkalommal szavazniuk kellene, amikor az alkotmány ezt lehetővé teszi számunkra, mert így tudnak beleszólni a közügyek alakításába”

 

Pellegrini: A magas részvétel jobban tükrözi a választói akaratot

 

11:46 – Fontos, hogy magas legyen a részvétel az államfőválasztáson – jelentette ki szombaton Ivan Korčok államfőjelölt, aki Szencen (Senec) szavazott. Felszólította az embereket, hogy menjenek el voksolni.

 

Korčok: Fontos, hogy magas legyen a részvétel az államfőválasztáson

 

11:33 – Andrej Kiska korábbi államfő is választott már, a szavazókat pedig arra buzdította, hogy menjenek el szavazni már az első körben is, ne hagyatkozzanak az egyes jelöltek felmérések szerinti esélyeire.

 

Bývalý prezident SR Andrej Kiska počas vyjadrenia pre médiá po volebnom akte v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024. Poprad, 23. marec 2024. Foto: SITA/Mária Frisová

 

11:28 „Mindenkit arra buzdítok, hogy menjen el szavazni (…), nekünk megadatott az a lehetőség, hogy közvetlenül válasszuk meg az államfőt, azt, aki képviselni fog minket a világ felé, és aki őrködn fog az alkotmányosság és a demokrácia felett. (…) Én remélem, hogy ma és két hét múlva olyan elnököt választunk meg, aki nem a politikusokat, hanem az embereket fogja szolgálni.” – mondta Michal Šimečka, a PS elnöke, miután leadta szavazatát. Kijelentette azt is, hogy szerint „olyan elnök kell”, aki „ellensúlya lehet a jelenlegi kormánykoalíciónak”.

 

fotó: Körkép.sk

 

11:14 – Helyszíni tudósítónk szerint Pozsonyban viszonylag magas a választási részvétel. Délelőtt 10-11 óra körül csoportosan érkeztek a választók az urnákhoz

 

fotó: Körkép.sk

 

10:40 – Rudolf Schuster korábbi államfő is szavazott már. Úgy véli, hogy elég volt már a megosztottságból, az új elnöknek összekötnie kell, de nem politikai elvek szerint, hanem emberi és társadalmi szinten

 

10:38 – Ivan Korčok államfőjelölt már leadta szavazatát lakhelyén, Szencen

 

Sprava: Občiansky kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok s manželkou počas volebného aktu v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024. Senec, 23. marec 2024. Foto: SITA/Milan Illík

 

10:02 – 2053 elítélt jelezte szándékát részt venni az államfőválasztáson

 

Államfőválasztás: 2053 elítélt akar szavazni a szombati választáson

 

9:32 – Így néz ki a szavazólap. Bár Andrej Danko és Róbert Švec neve szerepel rajta, visszalépésük miatt a rájuk leadott szavazatokat nem számítják be, így nem éri meg őket karikázni

 

Foto: SITA/Martin Medňanský

 

9:00 – Csak egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni

 

Csak egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni az államfőválasztáson, ellenkező esetben érvénytelen lesz a szavazat – tájékoztatott honlapján a belügyminisztérium.

 

„A választó csak egy jelölt sorszámát karikázhatja be. Ha több sorszámot is bekarikáz, a szavazat érvénytelen. A jelöltlistát a borítékba kell tenni, majd a szavazóurnába dobni” – írta a tárca.

 

Ha valaki tévesen tölti ki a szavazólapot, a választási bizottság újat ad neki. A tévesen kitöltött szavazólapot a szavazó a fel nem használt vagy elrontott céduláknak kijelölt dobozba dobja.

 

8:00 – Az ország mind az 5938 szavazóhelyisége időben és incidensek nélkül nyitott meg 7:00-kor. Amennyiben nem lesz fennakadás, az összes helyen 22:00-kor zárják majd a szavazóhelyiségeket és kezdik meg a szavazatszámlálást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.