Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Április 6-án lesz az államfőválasztások második fordulója. Bár az első fordulót Ivan Korčok nyerte meg, a második fordulóban nem fognak megosztódni a szuverenista-háborúellenes erők szavazatai, így továbbra is Peter Pellegrini lehet a valódi befutó. Elvileg. Tegyük azonban hozzá, hogy Korčok 42 százalékkal győzött az első fordulóban, és több mint négy százalékpontos előnyre tett szert Pellegrinivel szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy a választások végső eredménye egyáltalán nem biztos.

 

A JOJ televízió által az első forduló másnapján közölt felmérés ennek ellenére Pellegrini győzelmét jósolja a második fordulóban.

 

Pellegrini a megkérdezettek 40,07 százaléka adná le szavazatát, Ivan Korčokra 30,9 százaléknyian szavaznának.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor a döntést még nem hozó választók aránya 12,4 százalék vagyis bőven van lehetőség a fenti sorrend megváltoztatására a felmérés szerint is.

 

Az első fordulóban harmadik helyen végző Štefan Harabin választóinak 53 százaléka mutat hajlandóságot arra, hogy Pellegrinire szavazzon, hat százalékuk adná le voksát Korčokra, 28 százalékuk pedig inkább nem menne el választani.

 

A felmérés szerint a PS, SaS, a KDH és a Slovensko – tehát az ellenzéki pártok – szavazóinak zöme Korčokra adná le szavazatát.

 

Pellegrinit választaná a HLAS, a SMER, az SNS és a Magyar Szövetség szavazóbázisa.

 

Igor Matovič támogatóinak többsége Korčokot támogatná.

 

Egyelőre Forró Krisztián (magyar) választói a leghatározatlanabbak. 31 százalékuk Ivan Korčokot, 28 százalékuk Peter Pellegrinit támogatnák, miközben 31 százalékuk nem tudja, kire adná le szavazatát, 11 százalékuk pedig nem akar részt venni a második fordulón. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.