Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Amolyan amerikai papírformát láttunk a szlovákiai elnökválasztások első fordulójában, ahol a vidéki választók kerültek szembe a városi, főleg fővárosi választókkal. Ha a vidék eredményeit nézzük, akkor Peter Pellegrini győzött. Ha a városokét, akkor Ivan Korčok. És mivel a liberális sajtónak hála a progresszív jelölt mozgósítása sokkal hatékonyabb volt, országos viszonylatban Korčok került ki győztesen.

 

Forró Krisztián szereplése egyértelműen nem volt kielégítő. A mozgósítás elmaradt, különösen a városokban. Olyannyira, hogy van olyan magyarlakta város (járási központ), ahol Ivan Korčok győzni tudott.

 

Az összes jelölt közül a Forró Krisztiánra leadott szavazatoknál a legnagyobb az aránya a vidéki választóknak: közel 70 százalék. Korčok esetében a vidéki választók aránya mindössze 38 százalék volt, Pellegrininél 53 százalék.

 

 hirdetes_300x300  

Érdemes kiemelni, hogy országos összesítésben Forró 2,90 százalékot ért el. Vidéken 4,43 százalékot, a városi lakosság körében 1,67 százalékot szerzett. Ez hatalmas különbség.

 

 

Az alábbi térképen az is jól látszik, hogy járások szerint mi a helyzet. A járások színei a Forró Krisztiánra szavazó városi lakosság arányát mutatja.

 

 

Érdemes feltenni a kérdést, hogy milyen szerepet vállaltak a Magyar Szövetség járási és helyi képviselői a mozgósításban – vagy ha nem vállaltak semmilyen szerepet, mekkora is a felelősségük az eredmények láttán. Hogyan lehetséges például, hogy Komárom városában Ivan Korčok győzött, Forró Krisztián pedig csak a harmadik lett? Hogyan lehetséges, hogy Dunaszerdahelyen Korčok képes volt megszorongatni Forrót?

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.