Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt támogatni fogja Peter Pellegrini (HLAS) államfőjelöltet a második körben. Ez egyébként sokak számára meglepő fejlemény, tekintettel arra, hogy Andrej Danko, az SNS elnöke elég keményen ekézte Pellegrinit a választások első köre előtt. Az SNS pálfordulása ugyanakkor furcsa, azonban szombat óta mégis ott lógott a levegőben: Danko Korčokot a legrosszabb forgatókönyvként emlegette – ezzel ágyazva meg mostani döntésének.

 

„A Szlovák Nemzeti Párt az államfőválasztások második körében egyértelműen Peter Pellegrinit támogatja. Ivan Korčok az ellenzék jelöltje. Peter Pellegrininek esélye van arra, hogy a kormánykoalíció államfője legyen”

 

mondta Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője kedden.

 

Roman Michelko, az SNS parlamenti képviselője vasárnap egy politikai vitaműsorban még kritizálta Pellegrinit, mert szerinte a HLAS elnöke a koalíció védelme kapcsán „túlságosan lágy” álláspontot képvisel. Ugyanakkor azt kis kijelentette, „reméli, hogy lesz egy koalíciós tanácsi ülés, ahol Pellegrini egyértelműen vállalja, hogy megtartja a kormányt, kiáll a kormányprogram mellett, és nem fog lavírozni”.

 hirdetes_300x300  

 

Mára kiderült, hogy az SNS is lavírozik, és nem minden hátsószándék nélkül. Az államfőválasztási kampány legelején Andrej Danko nyíltan beszélt arról, hogy az SNS igényt tart néhány minisztériumra és a házelnöki posztra, ha Pellegrini bejut az elnöki palotába. Jelenleg a házelnöki posztot maga Pellegrini látja el, és egyes feltételezések szerint Dankoék legalább két, jelenleg a HLAS vezetése alatt álló szaktárcára is igényt tart (az egyik oktatási minisztérium).

 

Pellegrini hivatalosan örömét fejezte ki az SNS támogatása kapcsán.

 

„Nagyra becsülöm az SNS választóit, akik a jelenlegi kormányt is támogatják, és úgy tekintenek a jelenlegi kabinetre, mint a nemzeti és állami érdekek védelmezőjére”

 

mondta Pellegrini kedden, immáron határozottan nemzeti-szuverenista retorikát folytatva. Szüksége is lesz rá.

 

Az elnökválasztások első fordulóját ugyanis Ivan Korčok nyerte meg, a legnagyobb meglepetés pedig az volt, hogy Korčok és Pellegrini között 5 százalékos különbség volt. A kormány elnökjelöltje csak akkor tud győzni a második körben, ha a Korčokkal szemben induló jelöltek szavazóinak támogatását is megszerzi – különösen az SNS által támogatott Štefan Harabinét.

 

Ha Pellegrini nem tudja mozgósítani a nemzeti-szuverenista szavazókat, akkor elveszítheti a választásokat. Az első körben ugyanis egyértelmű vált, hogy Korčok rendkívül jól mobilizálta saját híveit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!