Nyitókép forrása: SITA

 

Unalmas kampány és meglepően nagy Korčok győzelemmel záruló első forduló után rendkívül drámainak ígérkezik az államfőválasztások második fordulója. Korčok 5 százalékpontos helyzeti előnnyel, a teljes mainstream média támogatásával a háta mögött vág neki a második fordulónak. Pellegrininek, hogy utolérje ellenfelét, lendületbe kéne jönnie, ehhez azonban két dolgot teljesítenie kell, méghozzá sürgősen.

 

Sokat beszélnek arról, hogy a magyarok lehetnek a mérleg nyelve. Ám az első forduló számai arra utalnak, hogy ez csak akkor igaz, ha Pellegrininek sikerül maga mögé állítani a kormányoldalhoz közelebb eső választókat és ezzel behoznia lemaradását.

 

Valójában a helyzet igencsak egyszerű. A HLAS államfőjelöltjének legfontosabb feladata ma nem a magyarok meggyőzése, hanem az, hogy rábírja Štefan Harabin több mint 260 ezer szavazni hajlandó választóját arra, hogy álljanak mögé, és ne maradjanak otthon. A képlet nagyon hasonlít ahhoz, ami a magyar választók esetében áll fenn: ha a választókat nem sikerül az urnákhoz csábítania Pellegrininek, azzal Ivan Korčok esélyeit növeli.

 

 hirdetes_300x300  

Papíron a kormányoldalnak az hat hónappal ezelőtti választások értelmében csaknem 1,3 millió mozgósítható szavazója van. Ám ezek megszólítását Pellegrini nem tudta elérni, méghozzá azért, mert a kormányoldal nem állt egységesen mögötte.

 

A leglátványosabban az SNS elnöke kapcsán láthattuk ezt, aki kifejezetten támadta Pellegrinit, „napsugaras” liberálisként emlegette, akinek nincs kézzel fogható álláspontja a kulcskérdésekben (ez egyébként bizonyos tekintetben igaz).

 

Csak tegnap, azaz az első forduló után három nappal oldódott meg ez a kérdés, amikor az SNS végül hivatalosan is besorolt Pellegrini mögé, Korčokot kiáltva ki közellenségnek – ami egyáltalán nem meglepő.

 

Itt jön a képbe Pellegrini másik kulcsfontosságú feladata: bevonni Robert Fico kormányfőt és a Smert a választásokba. A látszólag egyértelmű helyzet nem az: Fico teljesen tisztában van azzal, hogy egy liberális-atlantista, háborús uszító Ivan Korčok az elnöki székben olyan ellenségképet jelenthet számára, ami rengeteg politikai pontot hozhat a liberális mainstreammel szembenálló választók körében – akik Szlovákiában még mindig többségben vannak.

 

Ugyanakkor, mivel a sajtó egyértelműen a progresszív oldalra húz, Pellegrini kudarcát a kormány kudarcaként fogják tálalni (ami csak részben igaz), ami hatással lesz az EP-választásokra is.

 

2019-ben a progresszívek Zuzana Čaputová győzelmét meglovagolva nyerték meg a pár héttel későbbi EP-választásokat. Most ugyanezt akarják megismételni Ivan Korčokkal, ezért pedáloznak ennyire, ezért nem hezitálnak a sárdobálós, mi több, dezinfromációt bőven alkalmazó kampánytól. A szlovákiai elnökválasztási kampány így vált az európai parlamenti többségért folyó globalista-szuverenista harc egyik frontvonalává.

 

Valószínűleg Fico épp ezért döntött úgy, szintén kedden, hogy beleáll a választási kampányba, és a facebookon közzétett bejegyzésében leszögezte:

 

„A Smer választói nem feltétlenül értenek egyet Peter Pellegrini álláspontjával, de róla legalább tudjuk, hogy Korčoktól eltérően nem sodor minket háborúba. Ez az egyik fő oka annak, miért akarjuk és fogjuk őt választani”

 

fogalmazott. A csatolt videóüzenetben pedig felhívta a figyelmet, hogy Korčok helyeselte, mikor a Dzurinda-kormány 1999-ben engedélyezte a NATO-vadászgépek áthaladását Szlovákia légterén – azon vadászgépekét, amelyek akkor Belgrádot bombázták, sajnos, nem egyszer civil célpontokat is.

 

Fico azt is felemlegette, hogy Mikuláš Dzurinda exkormányfő ma Korčok egyik nagy támogatója (ami igaz), ott áll mellette és az a feladata, hogy ellenőrizze, Korčok készen áll-e a „külföldi érdekek teljes kiszolgálására”.

 

„Teljesen logikus okok miatt Peter Pellegrinit, a HLAS államfőjelöltjét támogatjuk. De most már nem babra játék. (…) Tetszik vagy sem, itt most arról van szó, hogy az állam élén egy olyan háborús uszító fog állni, mint Korčok, aki teljesíteni fog mindent, amit a Nyugat utasításba ad neki, beleértve Szlovákia bevonását a háborúba, vagy egy olyan mérsékelt jelölt került az elnöki székbe, mint Peter Pellegrini, aki felfogja a béke értékét.”

 

érvelt Fico. Majd hozzátette:

 

„Korčok mondhat, amit akar, ha oda jutunk, hogy el kell dönteni, küldjenek-e az EU és a NATO tagállamai katonákat Ukrajnába, Korčok az elsők között fogja ezt az ötletet támogatni”

 

mondta.

 

Fico ezzel egyszerre mozgósíthatja a Smer és Štefan Harabin választóit. Így, a választások második körére a kormánykoalíció törésvonalai eltűntek. A csata még nem dőlt el, de Ivan Korčok győzelmi esélyei csökkentek – egyelőre. A verseny rendkívül szorosnak ígérkezik

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!