Nyitókép forrása: Magyar Szövetség hivatalos facebook-oldala

 

Március 27-én a magyarok által lakott Galántai járás központjában, Galántán tartotta kihelyett ülését Robert Fico (Smer) kormánya, amelyen  a Nagyszombat megye részét képező Galántai és Dunaszerdahelyi járás gazdasági, szociális, infrastrukturális fejlesztési lehetőségeiről is tárgyaltak. Köztük a Szlovákia és Magyarország közti átjárás megkönnyítése, valamint vasúti fejlesztések is szóba kerültek.

 

Ez az első alkalom, hogy a Fico-kormány magyarlakta térségben tartja kihelyezett ülését, és beszédes, hogy tanácskozásra az államfőválasztások második köre előtt tíz nappal került sor. A magyar közösség lehet ugyanis a mérleg nyelve a Peter Pellegrini kormánypárti, illetve Ivan Korčok ellenzéki jelölt között zajló második forduló kimenetelében.

 

A felvidéki magyarok körében Pellegrini népszerűsége magasabb, de a magyarlakta járásokban mért alacsony választási részvétel miatt ez az előny eddig nem mutatkozott meg különösebben. A létszámban kisebb, ámde motiváltabb liberális, illetve kormányellenes Korčok szavazók az első fordulóban nagyobb létszámban vettek részt a választáson.

 

 hirdetes_300x300  

A kormányfő a mai ülést megelőzően a térség magyar polgármestereivel és megyei képviselőivel áttekintette a régió lehetséges kitörési pontjait.

 

Ennek egyik mozzanata az, hogy a kormányülés részeként informatív anyagként bemutatásra került a szlovák-magyar határon átnyúló vasúti összeköttetés bővítése, illetve a kormány tárgyalt egy, a Galántai és Dunaszerdahelyi járások problémáit és gazdasági-szociális helyzetét taglaló elemzésről is.

 

Ez utóbbiban kifejezetten kemény problémák nem kerültek előtérbe, tekintettel arra, hogy Pozsony közelsége miatt Galánta és Dunaszerdahely igen kedvező helyzetben van gazdasági szempontból. Az elemzés szerint Dunaszerdahely városa együttműködik a beruházókkal, az ipari termelés exportorientált, a térség számára ugyanakkor a legfontosabb ágazat a mezőgazdaság.

 

Az agrárium kérdéskörében a dokumentum megemlíti a klímaváltozás okozta aszály és az aránytalan mennyiségű csapadékot produkáló intenzív viharok problémáját. Szerepel benne ugyanakkor a túlzott műtrágyahasználat kérdésköre is.

 

A térség fontos ágazataként emeli ki a dokumentum az idegenforgalmat.

 

Galánta kapcsán a külföldi multik jelenlété hangsúlyozza  a dokumentum, ahol a gazdaságban az ipar és a mezőgazdaság, valamint a nagykereskedelem játszik kiemelt szerepet.

 

A dokumentum szerint a térség problémáira és a fejlesztési igényekre a megoldást az alábbi célok nyújthatják:

  • zöld innováció is digitalizáció támogatása,
  • új befektetők bevonzása a térségbe új termelési programokkal együtt, a felsőoktatási intézményekkel, kutatási központokkal, önkormányzatokkal és harmadik szektorral való együttműködés mellett,
  • az üzemi és kereskedelmi területek felkészítése a leendő beruházók igényinek megfelelően,
  • a kis- és középvállalkozások támogatása, új üzleti modellekkel, a kisvállalkozások alapításával és fejlesztésével, és a komplex termelési és regionálisan zárt ciklusok koordinálásával,
  • a helyi gazdasági irányultság támogatása a hatékony értékelés és régió saját forrásainak visszaforgatása, valamint a gazdasági fejlesztés által.

 

A másik dokumentum kifejezetten a szlovák-magyar határon átmentő mobilitás fejlesztéséről szól. Ez leszögezi, hogy Szlovákia és Magyarország között 7 mindkét irányba működő vasúti összeköttetés működik, a rendszeres távolsági járatok két vonalon közlekednek, de távolsági nemzetközi járat csak egy vonalon működik, miközben négy olyan vonal van, amely alkalmas volna nemzetközi személyszállításra, de 2003 óta kihasználatlanok. 

 

A dokumentum azt javasolja, hogy kerüljenek felújításra vagy kiépítésre a nemzetközi vonaljáratok összeköttetései. A fontossági sorrendet a következőképp állítják fel:

 

  1. Losonc-Fülek-Salgótarján-Hatvan járat – ezt a vonalat dokumentum történelminek egyúttal a legfontosabbnak is tartja, ami bővíthető zólyomi, rimaszombati és rozsnyói csatlakozással.
  2. Kassa-Hernádcsány-Hidasnémeti – ez Kassa régiójának fejlődéséhez járulna hozzá, különösen a munkaerőhiány ellensúlyozása szempontjából.

 

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!