Nyitókép forrása: Mózes Szabolcs hivatalos facebook-oldala

 

Ahogy az várható volt, a Magyar Szövetség számára igencsak komoly erőpróba az az egyszerű döntés, hogy kinek az oldalára álljon az államfőválasztások második fordulója előtt: Peter Pellegriniére vagy Ivan Korčokéra. Elsősorban azért, mert a párton belül akadnak progresszív elemek, akik igyekeznek az egész pártot az ellenzéki oldalra állítani. Az egyik ilyen politikus Mózes Szabolcs, aki most a Magyar Szövetség nevében kért elnézést a mai Forró-Pellegrini sajtótájékoztató miatt, bár az egész párt nevében neki nincs mandátuma beszélni.

 

Mózes azt kifogásolja, hogy Forró ma értesítette Ivan Korčokot, hogy csütörtökre tervezett találkozójuk, ami az esetleges választási támogatásról szólt volt, tárgytalanná vált.

 

„Megdöbbentő, hogy az elnökség tagjainak – és a magyar embereknek – Ivan Korčok FB-oldaláról kell tudomást szerezniük arról, hogy vele már nem lesz tárgyalás, és Peter Pellegrini FB-oldalának élő közvetítéséből tudhatják meg, a párt első fordulós jelöltje – és bizonyos értelmezések szerint a párt maga is – kit támogat a második fordulóban.”

 

fogalmazott Mózes a facebookon, majd lényegében belengette az újabb pártszakadás lehetőségét azzal, hogy kijelentette:

 hirdetes_300x300  

 

„Így nem lehet hazardírozni egy párt jövőjével, sem a magyar emberek becsületével.”

 

Mózes szerint „nem csak az egyezség, hanem az elementáris logika és a politikai kultúra is úgy kívánja, hogy ha van rá fogadókészség, mind a két továbbjutó elnökjelölttel tárgyaljon a párt. Majd miután ez megtörtént, a párt elnöksége hozzon döntést a kérdésben.”

 

Érdemes kiemelni, hogy Forró egyelőre csak mint első fordulós jelölt támogatja Pellegrinit, és a szerdai sajtótájékoztatón azt is leszögezte, hogy az elnökség az esti ülésen fog dönteni.

 

A dolog pikantériája, hogy Mózes megint az egész párt nevében beszélt, pedig erre nincs mandátuma:

 

„A Magyar Szövetség nevében is elnézést kérek minden jóérzésű magyar embertől!”

 

fogalmazott. Pedig ő néhány hónappal korábban sokkal messzebbre ment. Az ellenzék kormányellenes tüntetésein a párt nevében – egyszerű elnökségi tagként – jelentette ki, hogy a Magyar Szövetség ellenzéki párt – pedig a pártban nem született döntés arról, hogy az ellenzékhez csatlakoznának.

 

Akkor ebből komoly botrány kerekedett, mert Mózes (Orosz Örs alelnökkel együtt) lényegében kívülről, egy partizánakcióval akarta a progresszív oldalra manőverezni a pártot, és Mózes Forró elleni kritikája mögött is valószínűleg ugyanez állhat.

 

Ma a bejegyzés nyitómondata is nagyon érdekes, ami szerint Mózes már csak volt elnökként emlegette Forrót:

 

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a Magyar Szövetség távozó elnöke nem tartotta be a párt elnökségének hétvégi döntéseit.”

 

Ahogy arra korábbi elemzésünkben felhívtuk a figyelmet, Forró Krisztián gyenge elnökválasztási szereplése miatt megingott a pozíciója, és értesüléseink szerint csak az EP-választások közelsége mentette meg attól, hogy távoznia kelljen. Ám hivatalos döntés vagy álláspont ezzel kapcsolatban nem volt a párton belül, így Mózes ezzel a kijelentéssel nyílt politikai támadást indított Forró ellen, mert az  nem az általa szövetségesnek tekintett progresszívok jelöltjét, Ivan Korčokot támogatja.

 

A párt vezetésében az álláspontok megosztóak lehetnek, annak ellenére, hogy a kormány mai bejelentései arra utalnak, hogy az elnökválasztási versenynek még hozadékai is lehetnek a magyar közösség számára.

 

Forró ma már Pellegrini mellé állt, Gyimesi György hetek óta hirdeti, hogy Korčokot semmiképp sem érdeke a magyaroknak támogatni, Pandy Péter szintén Pellegrini mellett foglalt állást.

 

Mózes szövetségese, Orosz Örs álláspontja még érdekes lehet. Ő jelen volt azon a tárgyaláson, amelyen a MSZ Pellegrinit fogadta, és a képek tanúsága szerint – bár korábban az ellen a kormány ellen tüntetett, amelynek Pellegrini is tagja – szükségét érezte névjegykártyáját átadni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.