Nyitókép forrása: KPA/Mózes Szabolcs az MKÖ 2020. február 5-i kampányrendezvényén, Dunaszerdahelyen

 

Az államfőválasztások második fordulója igazi szakítópróba a Magyar Szövetség számára. A párt liberális tagjai Ivan Korčokot támogatnák, vagy legalábbis azt szeretnék elérni, hogy a MSZ ne támogasson senkit, mert ha sikerül a magyar választókat távol tartani az urnáktól, az a nap végén Korčokot hozná helyzetbe. Ez utóbbi csoportba tartozik Mózes Szabolcs, aki egy korábbi Facebook-posztjában igencsak keményen kritizálta Forró Krisztián pártelnököt, aki jelöltként szerdán beállt Peter Pellegrini koalíciós jelölt mögé. A MSZ-hez kötődő Magyar7 már úgy hozta le a hírt, hogy a Magyar Szövetség támogatja Pellegrinit, ami némi kommunikációs zavart idézett elő. Mindenesetre, Mózes „távozó elnökként” hivatkozott Forróra, és kifogásolta, hogy a párt nevében lemondta a csütörtökre tervezett találkozó Korčokkal.

 

A pártot a liberális ellenzék felé terelgető Mózes ominózus Facebook-bejegyzése után egyre-másra kapja a lehetőséget a mediális szereplése. A Pravdának is nyilatkozott, ráerősítve a baloldali-liberális napilap azon narratívájára, hogy „Forrót kényszerítették”.

 

„A Korčokkal tervezett találkozó lemondásáról és Pellegrini támogatásáról a Facebookról értesültünk”

 

panaszolta Mózes. Majd azt firtatta, hogy az elnökségnek kellett volna dönteni Pellegrini támogatásáról, ami szerdán tartotta volna ülését, de erre nem került sor.

 hirdetes_810x300  

 

Kemény kijelentései ellenére Mózes most azt állítja, hogy nem akar távozni a pártból, de „meg van lepődve Forró döntésén”. Aztán saját logikáját agyoncsapja kijelentette:

 

„Megerősíthetem, hogy ha szavazásra került volna sor, az elnökség többsége Pellegrinit támogatta volna, ezért is voltam megdöbbenve, hogy ezt előre bejelentették, az elnökség pedig erről nem szavazott”.

 

mondta, majd a Pravda kérdésére megerősítette, hogy egyelőre Forró és nem a párt támogatása dőlt el Pellegrini irányába.

 

A lap feltette a kérdést, hogy Forró döntésében szerepet játszhatott-e a ” kormány nyomásgyakorlása”. A politikailag motivált kérdés testhezállónak bizonyult, mert Mózes lényegében ráerősített azzal a válasszal, hogy

 

„Az ígéreteket, amelyeket a [kormány] tett, korábban is megtehette volna. Ezért a gesztus szerint nem jószándékú”

 

mondta.

 

Mózes kijelentéseit mindenesetre a Korčok szekerét toló mainstream média apraja-nagyja átvette. Még a teljesen eljelentéktelenedett Simon Zsoltot (Magyar Fórum) is előhúzták, aki a minap Korčok mellett állt ki, aki szerinte ideális jelölt a magyarok számára.

 

Mózes liberális elhajlásai régóta ismeretesek. A 2020-as választások kampánya idején Mózes (Simon Zsolttal egyetemben) tagja volt annak a pártdelegációnak, amely találkozott Richard Sulíkkal (SaS), aki aztán a közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a találkozó megerősítette, hogy „sem az autonómia, sem a Beneš-dekrétumok ügye nem téma, erről az ‘urak’ hitelt érdemlően meggyőzték”.

 

És persze ott van az emlékezetes incidens, amikor Mózes Szabolcs, mint a párt elnökségi tagja és Orosz Örs, a párt alelnöke részt vettek a PS-SaS-KDH ellenzéki trió kormányellenes tüntetésein, majd kijelentették (mandátum nélkül és az embereket félrevezetve), hogy a Szövetség tényleg ellenzéki párt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.