Nyitókép forrása: RTVS

 

Elérkezett az utolsó államválasztási tévés vita, amelynek a közmédia stúdiója ad otthont. Mivel éjféltől moratórium van, a vita érdekes mozzanatait ebben cikkben folyamatosan közöljük.

 

20:18 – Botrángyanús felvezetéssel indul a közmédia vitaműsora. A nyíltan liberális szócsőként működő RTVS két műsorvezetője első kérdésben megadta azt a luxust Ivan Korčoknak, hogy reagáljon arra, hogy Peter Pellegrini támogatása mellett foglalt állást a kormánykoalíció. Ez azért fontos, mert ezzel Korčoknak azonnal támadó pozíciót adtak, és Pellegrinit nem Korčok támogatóiról kérdezték, hanem arról, hogy Korčoknak igaza van-e, tehát védekezésre próbálták kényszeríteni.

 

20:22 – Pellegrini köszönetet mondott támogatóinak, köztük Forró Krisztiánnak, és a Magyar Szövetség azon elnökségi tagjainak, akik csatlakoztak az őt támogató nyilatkozathoz.

 

 hirdetes_810x300  

20:24 – Korčok a hazaszeretetről beszél. Szerinte új tartalommal kell megtölteni a hazaszeret kifejezést, majd konkrétumok nélkül beleszőtte mondandójába az EU-tagság, a szabad világhoz való tartozás fontosságát. Azt állítja, hogy a szlovák politikusok egy része „kisajátította és privatizálta” a hazaszeretet fogalmát.

 

20:30 – Pellegrini azzal reagált, hogy ő nem reklámügynökségek politikai terméke, ő régóta a politikában, az emberek ismerik. Majd azzal támadta Korčokot, hogy miniszterként kitiltotta az embereket a Szlovák Nemzeti Felkelés emlékművétől.

 

20:34 – Korčok viszontválaszában sokáig beszélt politikai előéletéről, majd Pellegrinit támadta például a lerombolt, de fel nem épített Rázszochy-i kórház ügyével, de nem válaszolt érdemben és nem cáfolta Pellegrini vádjait.

 

20:37 – Korčoknak bejött a kezdés, de gyenge a folytatás. Pellegrini sikeresen billentette ki egyensúlyából a SZNF Múzeumának esetével. Korčok elvesztette a fonalat, védekezésre kényszerült, Pellegrini pedig most a Matovič-kormányban vállalt miniszteri szerepével támadja.

 

20:40 – Korčok próbálja visszaszerezni a lendületet, kijelentette, hogy az élelmiszerárakkal a kormány, amelynek Pellegrini is része nem tett semmit. Azt mondja, hogy Pellegrini „menekülni” akar a kormányból, mert nem teljesíti ígéreteit.

 

20:43 – Pellegrini azzal reagál, hogy a HLAS miniszterei kiválóan végzi a dolgát, ő maga pedig korábbi kijelentésével ellentétben azért indult el az elnökválasztáson, mert meg akart felelni azoknak a tömegeknek, akik „őt kezdték el favorizálni a versenyben”.

 

20:45 – Pellegrini visszatámadt, azt állítja, hogy Korčokot azért támogatja most az ellenzék egésze (PS, SaS, Slovensko, Za ľudí, KDH), mert majd benyújtják a számlát, hogy lépjen fel a kormány ellen, mert az ellenzék nem tud beletörődni a választások eredményébe.

 

20:50 – Korčok Pellegrinit támadja a HLAS miniszterein keresztül. Azt állítja, a HLAS belügyminisztere egy nemzetközileg körözött emberrel tartja a kapcsolatot. Előhúzta a büntetőtörvénykönyv témáját, szerinte ha Pellegrini ült volna az elnöki székben, a Btk-módosítást aláírta volna, és kinevezte volna a SIS igazgatójának a kormány jelöltjét. Korčok állítja, hogy ha a kormány jól végzi a dolgát, hajlandó lesz nem akadályozni.

 

20:53 – A műsorvezetők megint Korčoknak segítenek. Belengették azt a meg nem erősített hírt, amit az SaS szellőztetett meg, miszerint a kormány áfa-emelésre készül. A válaszadást pedig Korčoknak adták meg először.

 

20:55 –  Korčok arról beszél, hogy a kormány „tesz az országra”, ő maga pedig nem tehet az ország helyzetéről, mert ő csak külügyminiszter volt.

 

20:58 – Pellegrini azzal reagált, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet kizárólag az elmúlt négy év kormányzatainak köszönhető, és nem a jelenlegi kormánynak, amely csak 5 hónapja van hatalmon. Pellegrini azt hangsúlyozza, hogy egyetlen olyan törvényt sem írna alá, amely az emberek életszínvonalát „drasztikusan csökkentené”.

 

20:59 – Korčok azzal vág vissza, hogy a Pellegrini-kormány 0 euróval adta át az államkasszát 2020-ban, és az akkori nehézségekért a koronavírusjárvány a felelős.

 

21:04 – A műsorvezetők (a Markízához hasonlóan) Štefan Harabinnal próbálja piritgatni Pellegrinit. Pellegrini arról beszélt, hogy Szlovákia fontos része az euroatlanti térségnek, de nem lehet az a célja Szlovákiának, hogy vazallusi szerepben lemondjon az érdekeiről.

 

21:05 – Pellegrini arról beszél, hogy ideje az orosz-ukrán háború kapcsán a békéről beszélni, aminek az első és legfontosabb része, hogy előbb legyen tűzszünet, érjen véget az öldöklés, és utána induljanak el a béketárgyalások.

 

21:06 – A műsorvezetők tovább erőltetik Harabin vonalát, hogy terepet készítsenek elő Korčoknak. Korčok azt állítja, hogy Pellegrini kétségbe vonja az ország külpolitikai irányultságát, kijelentette, hogy nem támogatja a vétójog eltörlését, ugyanakkor hozzáteszi, hogy támogatja a hatékonyabb uniós külpolitikát (erre hivatkozva szorgalmazzák Brüsszelben a vétójog eltörlését – a szerk.).

 

21:08 – Pellegrini szerint az államfőnek lehetősége hatást gyakorolni a kormányra és a parlamentre, hogy ne engedje háborúba sodródni az országot. Arról beszélt, hogy ha a NATO 5-ös cikkelyét aktiválnák, Szlovákiának segítenie kellene szövetségeseit. De mivel az előző kormány annyira kimerítette a szlovák hadsereg készleteit.

 

21:12 – Korčok szerint Szlovákia nem lehet potyautas a NATO-ban, de nem mondja ki nyíltan, hogy az ötös cikkely aktiválása esetén katonákat küldene a szövetségesek védelmére, mert ahhoz a parlament és a kormány döntése kell előbb.

 

21:14 -Korčok átment Ukrajna védőügyvédjébe, azt hangoztatja, hogy csak Vlagyimir Putyin gyilkol Ukrajnában.

 

21:15 – Pellegrini kontráz, azt hangoztatja, hogy Korčoktól eltérően neki minden élet fontos, azoké a civileké is, akik Gázában pusztulnak el. Hozzátette, hogy minden háború szörnyű, és meg kell állítani az öldöklést.

 

21:17 – Pellegrini szerint ha csak fegyverszállításokra összpontosít a Nyugat Ukrajna kapcsán, akkor csak tovább fűti a háborús fenyegetést.

 

21:26 – A műsorvezetők két Pellegrini számára hátrányos kérdést tettek fel egymás után. Korčok hosszan beszélt arról, hogy őt „Pellegrini emberei” gyalázzák, a háború jelöltjének nevezik, és hasonlók. Ezt követően nem a moratórium idején közzétett, Korčokot támogató .týždeň újságra kérdeztek rá, hanem az Igor Matovič által közzétett vádakra a HLAS képviselőjének villáját illetően. Pellegrini kontrázott, felhívta a figyelmet, hogy a kormányellenes tüntetéseken aktivisták osztogatják az őt gyalázó transzparenseket. Mondatát a műsorvezetők nem engedték befejezni, 7 másodperc maradt az idejéből, mikor újabb kérdést tettek fel neki.

 

21:27 – A vita véget ért. Köszönjük a figyelmet

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!