Nyitókép forrása: TVnoviny.sk /Ľubomíra Ivanková

 

A Markíza televízió hétvégi vitaműsorában Denisa Saková (HLAS) és Michal Šimečka (PS) mérte össze verbális képességeit. A műsor elején mindketten gratuláltak az államfőválasztás győztesének Peter Pellegrininek, de Šimečka rögtön kritizálni is kezdte, mert szerinte győzelmi beszédében Pellegrini ígéretet tett arra, hogy „védeni fogja a kormány hátát”. Magyarul: a progresszívok azt nehezményezik, hogy nem lesz elnöki „ellensúly” a kormánnyal szemben.

 

Mindkét politikus bírálta a viszonylag heves negatív kampányt, amelynek azonban az lett az eredménye, hogy rekordmagas, 61 százalékos volt a választókedv szombaton.

 

Šimečka szerint a HLAS „félelmet terjesztett” és „nem korrekt negatív kampányt folytatott” Ivan Korčok ellen, akit a háború jelöltjének állított be.

 

 hirdetes_810x300  

Az Igor Matovič (Slovensko) által megszellőztetett, Pellegrini luxusvillájára utaló kijelentések kapcsán Saková azt mondta, hogy az biztosan téma lesz a parlamentben is.

 

Saková elismerte, hogy ő az egyik lehetséges utódja Pellegrininek a házelnöki poszton, a másik pedig Richard Raši. Kettejük potenciális jelöléséről már korábban maga Pellegrini is beszélt, elmondása szerint azért választotta őket, mert a legtöbb szavazatot kapták ő utána a 2023-as parlamenti választásokon.

 

Azt is elmondta, hogy a HLAS pártelnöki székét vagy az egyik alelnök, vagy a pártigazgató foglalhatja el – ez utóbbi posztot jelenleg Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter tölti be.

 

Arra a kérdésre, hogy a következő választásokon a Smer és a HLAS együtt induljon el, Saková azt válaszolta hogy semmi sincs kizárva.

 

Michal Šimečka, a progresszív PS elnök kijelentette, hogy

 

„Ha Peter Pellegrini olyan független lenne hivatali ellátásában, mint amilyen Zuzana Čaputová volt, akkor gratulálni fogok neki”

 

mondta, hozzátéve, hogy szerint Čaputová „pártatlanul és párton felülálló” módon látta el az államfői teendőket. Šimečka azzal példálózott, hogy Čaputová megválasztása másnapján lemondott minden pártbeli funkciójáról.

 

Mi ehhez azért hozzátesszük, hogy a PS elnökének kijelentése enyhén szólva is megmosolyogtató. Egyrészt, Pellegrini szintén bejelentette, hogy lemond pártjában betöltött minden posztjáról.

 

Másrészt, Čaputová egyáltalán nem volt elfogulatlan és pártatlan, mint ahogy azt Šimečka állítja. Természetesen, a PS-től más kijelentést nem várhatunk, hiszen Čaputová ennek a pártnak az alelnökeként és jelöltjeként jutott be az elnöki palotába, és a 2020 utáni kormányválságokat arra használta, hogy saját embereit ültesse a kormányba. Tipikus példa Ódor Lajos egykori megbízott kormányfő, aki ma a PS EP-választási listavezetője.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.