Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková/A képen Michal Vašečka (balra) és Ivan Korčok (jobbra)

 

Ha valakinek kiélezettnek tűnt a hétvégi államfőválasztás kampányhajrája, az jobb ha felkészül, hogy Peter Pellegrini megválasztása és Ivan Korčok bukása után még indulatosabbra fordul a közélet. A láthatóan nagy reményeket tápláló és ezért nagyon magasról pofára eső progresszív oldal ugyanis már meg is nevezte a fő bűnönöseket: mindenkit, aki nem liberális szavazó. Az újságírók és megmondóemberek olyan kemény kijelentéseket tettek a választási eredmények kapcsán, ami arra utal, hogy tovább akarják mélyíteni az ország megosztottságát és valósággal saját polgár- és nemzettársaik ellen hangolják a fővárosi lakókat. Két célpontjuk van: a magyarok és a vidéki választók.

 

Kezdjük mindjárt a vérprogresszív Denník N-nél, amely a legradikálisabb kormányellenes lap Szlovákiában, és amely legalább olyan elfogultsággal támogatta írásaival Ivan Korčokot, mint amilyen szolgalelkűen terjeszti az ukrán háborús narratívát.

 

A lap kommentátora, Martin M. Šimečka (Michal Šimečka ellenzéki vezér apja) keserű bejegyzést tett közzé vasárnap az eredmények láttán:

 

 hirdetes_810x300  

„Nem tanácsolom az embereknek, hogy menjenek el, hanem azt javaslom, maradjanak. Az élet, aminek része ez a fajta verseny, olykor sokkal értékesebb, mint amikor a kényelmesebb utat választják és elmennek”

 

írta Šimečka csak azért, mert nem a liberálisok jelöltje nyerte az elnökválasztást. A sorok közé nézve az üzenet a következő: csak akkor maradjatok, ha hajlandók vagytok kilátástalan politikai harcot folytatni.

 

Még szánalmasabbak voltak Michal Vašečka interjúi, aki nem tudta leplezni csalódottságát, és valósággal gyalázta a vidéki szlovák választókat. Szerinte ugyanis a választók nagyobbik része „teljesen elégedett ezzel a [politikai] ürességgel, azzal, hogy valaki belehazudja magát egy funkcióba”.

 

„Az emberek többsége elégedett, pontosan azt akarja, hogy ez a kormány kitöltse bosszúját a nagyvárosokon, Pozsonyon, a liberálisokon, progresszíveken, mérsékelt konzervatívokon. Elégedettek, hogy itt olyan törvényeket fogadnak el, ami ellentétes az európai közösség értékeivel. (…) Emiatt pedig egyes emberek azt a következtetést fogják levonni, hogy nem Peter Pellegrini személye a valódi probléma, hanem az, hogy kikkel élnek egy országban”

 

mondta Vašečka, egyértelműen a nem liberális választók ellen hergelve az ország azon részét, amely Korčokot favorizálva.

 

„Ezt a típusú vidéki rusztikus [szlovákiai] lakosságot én olyan populációnak tartom, amely megragadt a 20. században és képtelen onnan kijutni. A kellemetlen az, hogy Szlovákiát oroszbérencnek fogják tartani, olyan országot, amely nem akar szabadságban élni”

 

mondta szinte hisztérikusan.

 

A magyarokat is megemlítette, megrökönyödve konstatálta, hogy a Magyar Szövetség Pellegrini mögé állt be, és állítása szerint ha a magyar párt bejutott volna tavaly a parlamentbe, akkor most Ficonak meglenne az alkotmányos többsége a parlamentben.

 

„Bebizonyosodott, hogy az évekig tartó mediális nyomás Budapest részéről megtette a hatását. (…) Az, hogy a Magyar Szövetség nem jutott be a parlamentbe, esélyt adott a pro-európai erőknek, mert ellenkező esetben [a Fico-kormány] alkotmányos többséget szerzett volna. (…)”

 

mondta.

 

Az új ellenségkép tehát megvan: mindenki aki nem szavazott a pozsonyi kávéházak jelöltjére. Ez ma a progresszív sajtó.

 

Hasonlóan meghirdette saját ellenségképét a SME napilap, ami a Soros-hálózat érdekeltségébe tartozik. A szélsőségesen liberális portál kommentátora, Peter Schutz szerint a magyar kisebbség „totális kudarcot vallott”, mert nem Korčokra szavazott a többségük.

 

„2024. április 6. a történelemkönyvekbe úgy kerül be, mint a nap, amikor a magyar kisebbség kudarcot vallott. A szlovák szabadság és demokrácia építésében való harminc évnyi részvétel után a magyarjaink elvesztették az eszüket, mert ennyire szeretni egy budapesti őrültet nem lehet mással magyarázni”

 

írta véleménycikkében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.