Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Peter Pellegrini államfővé választását követően komoly átrendeződés indul a kormánykoalícióban. Sok mindent eldönthet a szerdai koalíciós tanács ülése, és nem kizárt, hogy a minisztereknél is változások következhetnek be. A nagy kérdés az, hogy a pártelnökét elvesztő HLAS pozíciója hogyan alakul: meggyengülve pozíciókat enged át koalíciós partnereinek, vagy számszerűleg marad minden a régiben, amíg a HLAS és a Smer meg nem találja a módját a régi csapat újraegyesítésének.

 

Peter Žiga, a helyettes  házelnök kedden kijelentette, hogy a parlamenti elnök megválasztása akár hetekig, hónapokig húzódhat. Jelenleg két fő várományosa van a posztnak: Denisa Saková gazdasági miniszter és Richard Raši informatizációért és régiófejlesztésért felelős kormányfő-helyettes. A HLAS pártelnöke pedig Matúš Šutaj Eštok jelenlegi belügyminiszter lehet.

 

Samuel Migaľ (HLAS) parlamenti képviselő is hónapokig tartó procedúrára utalt. Emlékeztetett, hogy anno Pavol Hrušovský egykori KDH-s pártelnök és házelnök távozása után Bugár Béla helyettes házelnökként hónapokig vezette az üléseket.

 

 hirdetes_810x300  

Peter Pellegrini eddigi kijelentései arra utalnak, hogy szeretné elkerülni a koalíciós szerződés megnyitását, ami a miniszteri és más pozíciók újraosztását jelentené.

 

Ez nem előzmény nélküli. Néhány hónappal ezelőtt, mikor Peter Pellegrini még hivatalosan be sem jelentette, hogy indul az államfőválasztáson, az SNS már belengette, hogy ha Pellegrini államfő lesz, a HLAS két minisztériumát és a házelnöki posztot fogják követelni maguknak. Ezt azzal indokolta, hogy a HLAS nem birtokolhat egyszerre kettőt a három legfőbb közjogi méltóság funkciója (házelnök, elnök, kormányfő) közül. Erre azonban valójában nincs semmiféle, sem írott, sem íratlan szabály.

 

Az érem másik oldala, hogy az SNS viszonylag gyengén került ki a 2023 októberében zajló kormányalakításból. Egyrészt, a várakozásainál kevesebb miniszteri pozíciót kapott, másrészt, még kiválasztott jelöltjeinél is engedményeket kellett tennie, mert Zuzana Čaputová nem volt hajlandó kinevezni például Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek (így került pozícióba Tomáš Taraba).

 

Az SNS a korábbi félmondatok alapján igényt tartana a gazdasági minisztériumra, ami jelenleg Saková asztala. A gazdasági tárcába kerülne így át Taraba, a környezetvédelmi tárcát pedig elvileg Zuzana Čaputová tényleges távozása után megkaphatná Huliak.

 

Ha a HLAS hajlandó is lemondani bizonyos pozíciókról, az SNS a jelöltállításkor akkor is ki van szolgáltatva Pellegrininek, így Andrej Danko – mondhat akármit – nincs alkupozícióban.

 

Akármilyen döntés jön a kormány átalakítását illetően, az valószínűleg csak június 15. után születik meg, amikor Čaputová már nem lesz hivatalban és nem tudja megtorpedózni a kormány jelöltjeit.

 

A Štandard információi szerint azonban nem csak a házelnöki poszt miatt érintett funkciók vannak terítéken. Ha Saková lenne a házelnök, az SNS Tarabát szeretné a helyére. A HLAS progresszívebb szárnyát képviselő Tomáš Drucker pedig szívesen otthagyná az oktatási minisztériumot, és elfoglalná az egészségügyi tárca vezetői székét, ahol most a másik progresszív HLAS-os, Zuzana Dolinková regnál.

 

A Drucker után megüresedő oktatási miniszteri posztot az SNS kaphatná meg, bár az SNS egyelőre tagadja, hogy érdeklődne az oktatási tárca iránt – ennek azonban lehet, hogy csak tárgyalási stratégiai okai vannak, nem akarják előre beharangozni, hogy kevesebbel is beérik a gazdasági tárcánál.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!