Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Szerdán az Európai Parlament elfogadta a migrációs paktumot, ami jobboldali-konzervatív körökben méltán kelt nagy felháborodást. Elvileg a logika azt diktálná, hogy az EP-választások közeledtével ennyire megosztó intézkedést a mainstream képviselők nem vállalnak be. Csakhogy benne van a pakliban, hogy az Európai Parlament erőviszonyai idén olyan mértékben rendeződnek át, hogy többet nem lenne alkalmuk elfogadni a tagállamokat zsaroló intézkedést. Budapest és Varsó elutasította a bújtatott kvótákat tartalmazó migrációs paktumot, Pozsony pedig csütörtökön csatlakozott hozzájuk. Ennek ellenére szép számmal akadt szlovák EP-képviselő, aki megszavazta a migrációt ösztönző és támogató javaslatot.

 

A 2020-ból származó javaslat központosítaná a migráció kezelését, ám nem annak feltartóztatása, hanem annak fenntartása érdekében. A javaslat lényege, hogy miközben gyorsítaná a menekültkérelmek elbírálását, a kitoloncolás (és a kitoloncolás gyakorlati megvalósításáig tartó elhelyezés) költségeit ráterheli egy kvótamechanizmuson keresztül a tagállamokra.

 

A javaslat nem tartalmaz olyan szigorításokat, amelyek a migránstömegek feltartóztatását szolgálnák.

 

 hirdetes_810x300  

Az EP által megszavazott javaslat legvitatottabb része a „rugalmas szolidaritás” bevezetése. Érdemes kiemelni, hogy ennek eredetileg több része lett volna: migránsok befogadása a frontországokból, pénzügyi támogatás nyújtása a frontországoknak a helyzet kezelésére, hotspot-pontok létrehozása a forrásországokban, forrásországok pénzügyi támogatása vagy uniós határvédelem fejlesztése. Ezek voltak azok az ötletek, amelyek kapcsán elkezdődött a vita.

 

Ebből annyi maradt meg, hogy a most elfogadott javaslat értelmében az adott tagállam egy kvóta szerint meghatározott mennyiségű migránst fogad be azokból, akik eljutnak valamelyik európai frontországba. A tagállam saját költségére lesz kénytelen a migránsokat szállásolni, eltartani, és vállalni a kitoloncolás feladatát, vagyis nem az EU, hanem a tagállam lesz kénytelen véget nem érő alkudozásba bocsátkozni a migráns származási országával.

 

Ha a tagállamnak ez nem tetszik, kiválthatja magát e felelősség alól azzal, hogy minden be nem fogadott migránsért több mint 20 ezer eurót fizet a migrációkezelésre létrehozott alapba. Ezt nem lehet másképp nevezni, mint migrációs sarcnak.

 

Ami a kvóta mennyiségét illeti, annak sajnos nincs felső határa, Brüsszel minden évben önhatalmúlag növelheti az előírt kvóta mennyiségét.

 

A szlovákiai felelősök

 

A javaslat messze nem élvezett akkora támogatást, mint az várható lett volna. A politikai túlélésért küzdő mainstream pártok képviselőinek nagy része ennyire közel a választásokhoz már nem volt olyan lelked. A kötelező szolidaritást bevezető rész viszonylag szűk többséggel, 322 igen, 266 nem és 31 tartózkodás mellett ment át.

 

A szlovákok közül, a kötelező szolidaritást (értsd: migrációs sarcot) támogatta:

 

  • Lucia Ďuriš Nicholsonová, aki az SaS színeiben jutott ki az EP-be, jelenleg hazai pártszín nélküli, de a PS-szel egy frakcióban ténykedik, velük szorosan együtt szavaz;
  • Vladimír Bilčík, aki a PS-SPOLU listáján jutott ki Brüsszelbe, de jelenleg a Heger-Naď-féle Demokrati színeiben politizál az Európai Néppárt frakciójában;
  • Jozef Mihál , aki Michal Šimečka parlamenti választások utáni hazatérését követően jutott ki az EP-be. Mihál szintén a Demokrati embere, de nem az EP-ben, hanem a PS-szel egy frakcióban, a Renew Europe-ban ténykedik.

 

Hárman tartózkodtak, ami jelen esetben a paktum óvatos támogatását jelentette:

 

  • Robert Hajšel, aki a Smer listáján, de függetlenként jutott ki az EP-be, és jelenleg a szocdem S&D frakcióban szavaz;
  • Martin Hojsík, a progresszív PS politikusa, így értelemszerűen a progresszív Renew Europe frakció tagja, ahogy
  • Michal Wiezik is.

 

Nemmel szavaztak: 

 

  • Monika Beňová (Smer),
  • Eugen Jurzyca (SaS, ECR frakció),
  • Miriam Lexmann (KDH, Európai Néppárt frakciója),
  • Peter Pollák (Slovensko/OĽANO, Európai Néppárt frakciója),
  • Miroslav Radačovský (Slovenský Patriot),
  • Katarína Roth Neveďalová (Smer),
  • Ivan Štefanec (KDH, Európai Néppárt),
  • és Milan Uhrík (Republika).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.