Nyitókép forrása: AFP

 

Szlovákia elítéli az orosz agressziót és szolidáris Ukrajna euroatlanti integrációs szándékait illetően – jelentette ki Denisz Smihal ukrán kormányfő a szlovák-ukrán kormányközi találkozó utáni sajtótájékoztatón, Nagymihályon. Egyúttal köszönetet mondott a szlovákiai lakosságnak az ukrán menekülteknek nyújtott segítségért.

 

Robert Fico (Smer) kormány arról beszélt, hogy Ukrajnának segítségre és szolidaritásra van szüksége. „Ezért vagyunk itt” – mondta, hozzátéve, hogy a segítségnek több módja is van. Nyíltan kijelentette ugyanakkor, hogy együttműködésre Kijev csak a humanitárius támogatások és az aknamentesítés terén számítson.

 

Fico azt is kijelentette, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, és jelezte, hogy nem számító, hanem valódi támogatásról van szó. 

 

 hirdetes_810x300  

„Nem olyan ország vagyunk, amely gáncsoskodna”

 

mondta Fico, hangsúlyozva, hogy Szlovákia szívesen osztja meg saját tapasztalatait az uniós csatlakozás kapcsán. A szlovák kormányfő mielőbbi csatlakozást kívánt Ukrajnának, mert – mint mondta – az EU az ország perspektívájának garanciája. 

 

Szóba került a béke is, és ebben a kérdésben Fico láthatóan óvatosabb álláspontot képviselt, mint a hazai közvélemény előtt – ez annyira nem meglepő, lévén, hogy a háborúban álló ukránok mellett állva nincs akkora mozgástere, ugyanakkor a váltás akkor is szembeötlő. Ugyanakkor legalább elhangzott a béke is a sajtótájékoztatón.

 

Fico azt kívánta, hogy Ukrajna találjon békés megoldást a háború lezárására, olyan megoldást, amely garantálni fogja Ukrajna területi egységét, szuverenitását és fair lesz Ukrajnával szemben. Egyúttal felajánlotta Szlovákia szolgálatait a békemegoldások keresésében. 

 

„Az orosz hadsereg megjelenése Ukrajna területén a nemzetközi jog súlyos megsértése”

 

ismételte Fico a sokat hangoztatott mondatát, ám annak második felét ezúttal nem mondta el („de a háborúnak nincs katonai megoldása a harctéren, és kapjon Ukrajna bármennyi fegyvert, két év múlva is ott fogunk tartani, ahol most”).

 

A szlovák kormányfő viszonylag alkalmazkodó retorikája ellenére az ukránoknak nincs miért örülniük. A szlovák importkorlátozások az ukrán élelmiszeripari termékekkel szemben maradnak, és Szlovákia továbbra sem fog szállítani fegyvereket Ukrajnának saját készleteiből.

 

Ugyanakkor Pozsony fenntartja a kereskedelmi szintű fegyverszállításokat, vagyis részben állami hadiipari vállalatok továbbra is adhatnak át fegyvert Ukrajnának pénzért, és ehhez a kormány továbbra is biztosítani fogja az exportengedélyt (ezt a gazdasági minisztérium adja ki).

 

A felek abban is megállapodtak, hogy vasúti járat-összeköttetést létesítenek Kijev és Kassa között, a kassai repülőtér pedig biztosítani fogja a közlekedést a reptér és az enyickei vasútállomás között.

 

Energetika terént az Smihal ukrán kormányfő a Munkács-Nagykapos közötti elektromos összeköttetés fejlesztését emelte ki, illetve a felek létrehoznak egy közös munkacsoportot atomerőművek fűtőelem-ellátásának diverzifikációja céljából (értsd: Ukrajna most kapott két orosz gyártmányú reaktort a bolgároktól, Szlovákia pedig egyike azon országoknak, akik megpróbálnak amerikai gyártmányú fűtőelemeket adaptálni az orosz technológiához).

 

A felek megállapodtak a felsőnémeti határátkelőhely bővítéséről is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!