Nyitókép: sita, rtvs/körkép-kollázs

 

Az ellenzék a kormányt bírálja, mivel szerinte veszélybe sodorta a helyreállítási tervből származó pénzek felhasználását. A Progresszív Szlovákia (PS) felszólítja Robert Fico (Smer-SD) kormányfőt, hogy kezdjen el tárgyalni a helyzetről Brüsszelben, és vállalja a felelősséget. Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) parlamenti képviselő szerint Szlovákia sosem volt még ilyen közel a kifizetések leállításához. Az ellenzék ezzel arra a levélre reagált, amelyet az Európai Bizottság küldött a szlovák kormánynak.

 

Michal Šimečka, a PS elnöke és a parlament alelnöke szerint több mint hárommilliárd euró értékű befektetés került veszélybe.

 

„Ez Robert Fico (Smer-SD) jelenlegi kormányának a felelőssége. Ahelyett, hogy a kormányfő mindent megtenne az európai pénzek megmentéséért, videókat készít és mindenkit sérteget maga körül.”

 

A PS elutasítja a kormányfő azon szavait, melyek szerint az uniós források kifizetésének leállítása a „nyugat bosszúja” lenne azért, mert nem Ivan Korčokot választották meg államfőnek. Rámutatott: a levelet még Peter Pellegrini megválasztása előtt küldték.

 hirdetes_810x300  

 

Veronika Remišová szerint a levélből egyértelmű, hogy a bizottságnak nagyon részletes áttekintése van arról, hogy mi történik Szlovákiában.

 

„Az Európai Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy Szlovákia hatékonyan tudja ellenőrizni azt, hogy az európai pénzeket nem lopják-e szét”

 

jelentette ki a volt kormányfőhelyettes. Egy olyan határozatot akar elfogadni, amellyel a parlament felszólítaná Peter Kmec helyreállítási tervért felelős kormányfőhelyettest és Richard Raši beruházási minisztert (mindketten Hlas-SD), hogy írjanak jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az uniós pénzek védelmében tesznek, bocsássák rendelkezésre a bizottságnak adott válaszukat, ennek teljes terjedelmében, illetve mutassák be azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a helyzet javítása érdekében tesznek.

 

Mária Kolíková, az SaS képviselője arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság sajtóban is közölt levele nem az egyetlen probléma. Szerinte nemcsak a helyreállítási tervből származó források vannak veszélyben, hanem az uniós források általában. Úgy gondolja, hogy a Speciális Ügyészi Hivatalt (ÚŠP) az uniós források veszélyeztetése nélkül is meg lehetett volna szüntetni. Szerinte nem szüntethetik meg úgy az ÚŠP-t, hogy közben nem foglalkoznak azzal, mi lesz az egyes ügyekkel, főleg azokkal, amelyek az Európai Unió pénzügyi érdekeivel kapcsolatosak.

 

A parlamenten kívüli Demokrati párt levelet írt a kormányfőnek, amelyben arra szólítja fel, hogy azonnal adjon teljeskörű tájékoztatást arról, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy ne állítsák le a helyreállítási tervből küldött támogatás és az uniós források kifizetését.

 

Kmec elutasítja az ellenzék szavait, szerinte nincs veszélyben az uniós pénzek kifizetése

 

Peter Kmec (Hlas-SD) helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes elutasítja az ellenzék állításait, melyek szerint veszélyben van a helyreállítási tervből származó pénzek felhasználása. „Az, hogy 6,4 milliárd euró van veszélyben, teljes képtelenség” – állapította meg a pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte fölöslegesen átpolitizálják a témát, ez az európai parlamenti választások előtti kampány része. Jelezte: jövő héten válaszol az Európai Bizottság levelére.

 

„Fölösleges így átpolitizálni a helyreállítási terv körüli történéseket. Munkaszinten minden részlet kapcsán nagyon intenzív tárgyalások folynak az Európai Bizottsággal. Próbáljuk politikamentessé tenni ezt a vitát. Mindannyiunk érdeke a 6,4 milliárd lehívása”

 

jelentette ki Kmec. Figyelmeztetett: a konzultációk során sokszor olyan ügyekről van szó, amelyeket a mostani kormány az előző kormánytól örökölt.

 

A helyreállítási terv negyedik kifizetési kérelmével kapcsolatban kifejtette, hogy az értékelési folyamatot azért függesztették fel, mert még nem fejeződött be a 13. nyugdíjról szóló törvény elfogadásával kapcsolatos jogalkotási folyamat. A jogszabály elfogadására a parlament következő ülésén kerülhet sor.

 

„Amint a törvényt elfogadják a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kiegészítésével, a bizottság ismét elindítja az értékelési folyamatot”

 

mondta azzal, hogy „a negyedik kifizetési kérelemmel kapcsolatos összes többi nyitott kérdés már teljesült”.

 

Az igazságügyi minisztérium visszautasítja az Európai Bizottság kritikáját

 

Az igazságügyi minisztérium szerint sincs ok a helyreállítási terv felfüggesztésére. A tárca szerint az Európai Bizottság (EB) érvei nem valós tényeken alapulnak. A minisztérium TASR-hez eljuttatott közleménye szerint ez az ellenzék kritikájával, illetve az EB szlovák kormányhoz intézett levelével magyarázható.

 

„Intenzív egyeztetések folynak az Európai Bizottsággal. Megpróbáljuk tisztázni azokat a kérdéseket, amelyek nem világosak, és igyekszünk érveket felsorakoztatni. Ezek alapján is meggyőződésünk, hogy nincs ok a helyreállítási terv felfüggesztésére”

 

hangsúlyozza az igazságügyi minisztérium.

 

A Különleges Ügyészi Hivatallal és a folyamatban levő büntetőeljárásokkal kapcsolatos információkat médiabuboréknak nevezte a tárca. A minisztérium közölte, hogy a büntetőeljárások folytatódnak, a főügyészség és a regionális ügyészségek ügyészei dolgoznak az ügyeken, és ezekről tájékoztatják az Európai Bizottságot.

 

„Az Európai Bizottság érvelése és az érvelés alapjául szolgáló indokok nem valós tényeken alapulnak, minden tisztázatlan kérdést világosan meg fogunk magyarázni”

 

jelenti ki az igazságügyi minisztérium.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!