Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök üdvözölné, ha Peter Pellegrini baloldali köztársasági elnök lenne, így folytathatnák a szociálpolitikát – jelentette ki az RTVS Szombati párbeszédek c. műsorában. Fico arról is tájékoztatott, hogy Szlovákia elutasítja az EU migrációs paktumát. Egyúttal kijelentette, hogy napi szinten kommunikál az Európai Bizottsággal az uniós források kifizetésével kapcsolatban.

 

Fico elvárja, hogy Pellegrini pártatlan, népszerű államfő legyen. „Egyetlen dolognak örülnék, ha a politikai szíve balra dobogna, hogy folytathassuk a szociálpolitikát és a szociális állam kiépítését“ – mondta. Normális együttműködést vár el a kormánytól és az elnöktől. Nem veszi el vétójogát, ha úgy dönt, hogy visszaadja a törvényeket a parlamentnek.

 

A kormányfő arra számít, hogy Pellegrini államfőként a világ mind a négy oldalára akar majd politizálni. Hozzátette: az elnök kívülről képviseli Szlovákiát, de a külpolitikában mindig a kormány határozza meg az iramot.

 hirdetes_810x300  

 

A miniszterelnök szerint a Szlovákia nem hajlandó illegális migránsokat fogadni az ország területén, akikről semmit sem tudunk. Hozzátette: minden szuverén államnak magának kellene eldöntenie, hogyan akar küzdeni az illegális migráció ellen, és hogyan akar segíteni. Ebben látja a szolidaritást. A pénzbírsággal való fenyegetést nem tartja demokratikusnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!