Nyitókép: RTVS/screenshot

 

Szlovákiának az lenne a legjobb, ha Andrej Danko, az SNS elnöke lenne a parlament elnöke. Peter Pellegrini elnökkel és Robert Fico miniszterelnökkel (Smer-SD) együtt egy ilyen „hármas“ a kormánykoalíció stabilitását mutatná. Mindezt Fico jelentette ki az RTVS Szombati párbeszédek c. műsorában.

 

Azonban teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy az érvényes koalíciós szerződés értelmében a poszt a Hlas-SD-hez tartozik. Ezért a megállapodás szükségességéről beszél. Szerinte a koalíció néhány héten vagy hónapon belül fog foglalkozni a parlament új elnökének témájával.

 

„Szlovákia számára az abszolút legjobb megoldás az lenne, ha a kormánykoalícióban megállapodás születne arról, hogy a már megválasztott Peter Pellegrini legyen az elnök, Robert Fico a miniszterelnök, Andrej Danko pedig a parlament elnöke. A kormánykoalíció számára ez lenne a legjobb, hiszen meglenne Svätopluk három vesszője, ami aztán tökéletesen működne”

 

– jelentette ki a miniszterelnök.

 hirdetes_810x300  

 

Szerinte ezzel a koalíció rendkívüli stabilitása is megmutatkozna. Fico úgy véli, hogy ez a „hármas“ hozzájárulna Szlovákia stabilitásának garantálásához és a kormány programnyilatkozatának „nagyon dinamikus“ végrehajtásához is.

 

Fico ezt saját politikai véleményének nevezte. A koalíció átmeneti megoldásnak tekinti Peter Žiga, a parlament alelnökének házelnöki posztban való maradását. A koalíciós tanácson a parlament következő ülésének menetéről állapodtak meg, ahol sok fontos törvény kerül napirendre. Ezért a házelnöki poszttal csak később foglalkoznak majd.

 

„Most el kell fogadnunk a fontos törvényeket, fel kell készülnünk a júniusi választásokra, és majd ezek után beszélhetünk erről a témáról. A kormánykoalíción belül megállapodásnak kell születnie“

 

– mondta Fico, hozzátéve, hogy a kormánykoalíció megállapodása nélkül a „hármas“ csak álom marad.

 

A kormányfő úgy véli, Pellegrini elnökválasztási győzelmének döntő pillanata az őt a választáson támogató koalíciós vezetők találkozója volt. Fico szerint Pellegrini győzelmét nagyban segítette a kormánykoalíció.

 

A Hlas-SD nem osztja Fico véleményét

 

A Hlas-SD párt nem osztja Robert Fico miniszterelnök véleményét A házelnök kinevezésével kapcsolatban. A Hlas-SD emlékeztet arra, hogy a koalíciónak az érvényes koalíciós szerződés szerint kell eljárnia, amely a parlamenti választások utáni feltételeken alapul. A Hlas-SD szerint ezek a feltételek az elnökválasztás után nem változtak.

 

„A kormánykoalíció az érvényes koalíciós szerződést követi, amely rögzíti a kormánypártok felelősségi körének megosztását, beleértve a miniszterelnöki pozíciót is” – közölte a Hlas-SD sajtóosztálya.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!